85 млн. евро за нови линейки

В столичния Център за спешна медицинска помощ вече има назначени 10 нови лекари

85 млн. евро за нови линейки

Снимка: БГНЕС

392 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия отпуска на България 85 милиона евро за закупуване на нови специализирани автомобили за спешна медицинска помощ. Това обяви в Русе здравният министър Петър Москов, цитиран от Нова телевизия.

Парите са осигурени по линия на програмата за развитие на спешната помощ у нас. „Това ще касае подмяната на автопарка, подмяната на центровете за спешна помощ, които ще станат активни медицински звена с възможност за диагностика и за престой до 24 часа, както и подмяна на спешните приемни на болниците. Ние буквално сме на вратата да започнем да стартираме обществени поръчки”, заяви Москов.

Той съобщи, че в столичния център за спешна медицинска помощ вече има назначени нови 10 лекари. И в момента София разполага със значително повече линейки, отколкото са възможностите за брой дежурни екипи. Напомняме, че освен техническото подсигуряване, лекарите посочват като основни проблеми пред спешната помощ недостатъците в здравеопазването, които се поемат от нея,недостатъчното финансиране, несвойствените дейности и лошите условия за медицинските специалисти.

Наскоро министър Москов обяви намеренията си да бъдат въведени и спазвани ясни критерии за спешност и да бъде гарантирана сигурността на екипите.Подкрепи Economic.bg