$71 млн. за нова инсталация в Лукойл

Министър Лукарски преряза лентата

$71 млн. за нова инсталация в Лукойл

Министърът на икономиката Божидар Лукарски откри първия технологичен обект от новия Комплекс за дълбочинна преработка на нефта в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД. Инсталацията „Газова сяра-4“ е на стойност 71 млн. щатски долара и представлява първата фаза от мащабния инвестиционен план на компанията, който е в размер на 1,5 млрд. долара. Проектът цели разширяване и модернизиране на производството на Нефтена компания Лукойл в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

„Бих оценил мащабите на този комплекс като уникални – това е истински нов завод в завода, единствен по рода си не само в България, а и в цяла Югоизточна Европа“, каза министър Лукарски по време на официалното откриване на инсталацията. Той подчерта, че размерът на инвестицията я превръща в най-голямата частна такава в страната. „Днешното откриване е доказателство за успешната реализация на проекта и представлява отличен старт на инвестиционната година. Убеден съм, че тя ще е една от най-успешните години за цялата българска индустрия“, допълни министър Лукарски.

Той приветства решението на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД да изведе от експлоатация старите производствени мощности, строени през 60-те години на миналия век, като подчерта, че замяната им с технологии за преработка от последно поколение ще допринесе не само за повишаване на качеството и ефективността на производството, но и ще приведе същото в съответствие с най-високите екологични стандарти в европейската нефтопреработвателна индустрия. Министър Лукарски подчерта, че не на последно място инвестицията в модернизацията на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ ще затвърди репутацията на Бургас като най-добрия град за живеене в България.  

„Изграждането на новия завод на „Лукойл“ за преработка на нефт е от голямо значение за цялата ни икономика. Той създава по-добра икономическа перспектива и има положителен ефект за позиционирането ни като сериозен износител на външните пазари на горива“, допълни министър Лукарски като пожела успешно и предсрочно приключване на всички етапи от изграждането на комплекса.

Първият вицепрезидент на ОАО „Лукойл“ г-н Владимир Некрасов изрази благодарност на ръководството и на държавата за постоянната подкрепа и за създадения благоприятен инвестиционен климат в страната, благодарение на който „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД се развива като съвременно предприятие. Той изрази също така благодарността си за съдействието, което рафинерията получава от местните власти.

Сред присъстващите на церемонията по откриването на новата инсталация бяха още изпълнителният директор и председател на управителния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД г-н Сергей Андронов, г-н Валентин Златев, член на надзорния съвет, кметът на Община Бургас г-н Димитър Николов, областният управител г-н Вълчо Чолаков, като и представители на италианската „Кинетикс Текнолъджис“, която е изпълнителят на проекта по изграждането на инсталацията.

 

Коментари: 0