МО предлага да се вдигне възрастта на кандидатите за армията

В законопроекта пише, че причината е липсата на хора във въоръжените сили

МО предлага да се вдигне възрастта на кандидатите за армията
2741 ~ 1 мин. четене

Министерство на отбраната предлага максималната възраст за постъпване в армията да се вдигне на 40 години, вместо досегашните 28 години. Това е записано в проект за промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили на България и на Закона за военното разузнаване.

В мотивите на законопроекта е записано, че целта е намаляване и преодоляване на некомплекта (липсата на хора) на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили.

От военното министерство добавят, че от 2015 г. се полагат усилия справяне с проблема и мерките са довели до забавяне на темпа на задълбочаването му.

Такъв пример е провелата се през 2019 г. кампания „Бъди войник“, която е допринесла за увеличаването на броя на кандидатите за участие в конкурсите за приемане на военна служба. „Имаше и желаещи да постъпят на военна служба, които са по-възрастни от 28 години“, пишат още в мотивите. Оценката е на предприетите мерки обаче е с ограничени положителни въздействия.

Друга предложена промяна в проектозакона е пенсионираните военни да могат да остават на поста си още три години. В момента в армията има 1500 пенсионери, които продължават да служат, става ясно от данните на МО.

Коментари: 0