15-годишно момче откри неизвестен град на маите

То е успяло само чрез познания по астрономия

15-годишно момче откри неизвестен град на маите

15-годишно момче намери забравен град на древните маи. То е успяло да направи това откритие само чрез използването на познания по астрономия и сателитни снимки.

Уилям Гадори от Квебек казва, че при избора на местата на своите градове, маите стриктно са се съобразявали с разположението на съзвездията, пише Independent.  Точно заради това той смята, че е открил града.

Изучавайки звездната карта, 15-годишният е установил, че един град липсва в проектирането на съзвездие от три звезди. С помощта на сателитни снимки, предоставени от Канадската космическа агенция и Google Earth, той е успял да открие липсващия град на мястото на една от звездите. Откритието се намира на полуостров Юкатан в Централна Америка „K’aak Chi” или Огнена паст.

Даниел де Лисле от Канадската космическа агенция смята, че областта, където се предполага, че е градът, е доста трудна за проучване заради своята гъста растителност. Въпреки това сателитните снимки на мястото са показали една зелена област, която е по-изпъкнала от останалата част на терена.

„Има очертания, които предполагат, че има нещо под тази покривка“ от зеленина, посочи Де Лисле. И добави, че има достатъчно неща, от които може да се предположи, че е структура, направена от човек.

В същото време според д-р Арманд ла Рок от канадския Университет в Ню Брънзуик, на някои от сателитните снимки се виждат очертания на мрежа от улици и обект, който е възможно да бъде пирамида.

Откритията на Уилям ще бъдат публикувани в научен журнал и ще бъдат представени на бразилския Международен научен панаир през 2017 г. 

Коментари: 0