Втората пенсия трябва да бъде наследствена или пожизнена

Спекулация е, че пенсията ще бъде национализирана, коментира Димитър Манолов

Втората пенсия трябва да бъде наследствена или пожизнена

Втората пенсия трябва да бъде или наследствена, или пожизнена, коментира пред БНТ президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов по повод готвените промени в Кодекса за социално осигуряване.

Той уточни, че голяма част от новите текстове са свързани с хармонизация с междувременно променено европейско законодателство, което цели най-вече елиминирането на възможността вътре в тази дейност да има свързаност на лица, заради които да изгубим парите си.

„Тъй като дейността на пенсионните фондове приличат на банки нормално е да се вземат мерки и при тях”, продължи Манолов. Той припомни, че предстоят стрес тестове и за пенсионните фондове подобно на стрес тестовете на банките.

Манолов определи като спекулация коментарите, че втората пенсия ще бъде национализирана. Той разясни, че парите си остават в частните пенсионни фондове и остават на частните лица, които ще ги използват.

Законопроектът предвижда създаване на технически резерв, чрез който тази разлика да бъде покрита за известно време - докато парите в техническия резерв свършат.

 „Единственото решение е пенсиите да бъдат или наследствени или пожизнени”, смята Димитър Манолов.

Коментари: 0