Инвестираме 370 млн. лв. чрез бизнеса

Близо 100 млн. лв. ще отидат за пътища в Северозападна България, заяви Павлова

Инвестираме 370 млн. лв. чрез бизнеса

Снимка: Стоян Йотов

Инвестираме около 370 милиона лева чрез бизнеса. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство в сутрешния блок на БНТ. Парите ще се използват за създаване на няколко фонда за градско развитие - един фонд за София, един за Северна България, един за Южна България и един фонд за развитие на туристическата инфраструктура.

"Във всички тях - един гаранционен фонд за да подкрепим проекти. Там вече ще е активната роля на бизнеса. Бизнесът да е този, който да кандидатства, да получи дългосрочно нисколихвено кредитиране, което ние да сме платили през програмата за проекти свързани с градско развитие", обясни Павлова. 

Регионалният министър коментира и пътната инфраструктура. "Пътищата и в Северозападна и в Североизточна България са в много лошо състояние. Почти 100 милиона лева ще отидат за пътища в Северозападна България. Направлението Враца-Видин има няколко критични точки, най-критичната от които е Димово, където минава целия международен и транзитен трафик", каза още тя.

"От четири години градът стои разкопан и там е по-зле и от лунен пейзаж. Това е защото в града общината правеше т.нар. воден цикъл, подменяше водопровода. Провали се, не си довърши проекта и градът остана разкопан. Това доведе до 4 години кратери в Димово по републиканския главен транзитен път. Отделно от това по обходните маршрути, които са второкласни и третокласни пътища, непредвидени за такъв тежък транзитен трафик - ние знаем те в какво състояние са", коментира Павлова.

Тя обясни, че затова се ремонтира пътят от 60 километра, като МРРБ ще финансира и ВиК участъка, който е под пътната мрежа.

По думите й следващите участъци са пътя към Белоградчишките скали, Враца-Криводол, и пътят към пещерата Леденика. За тях е осигурено финансиране по програма "Региони в растеж". Следващото направление е в Разградска област, където пътната мрежа е в критично състояние. "Има проблеми в Исперих, по пътя Разград-Попово, както и направлението Добрич-Варна", добави регионалният министър. 

Тя подчерта, че като цяло, фокусът е Северна България, а от Централна България - това са пътищата Стара Загора-Раднево и Пловдив-Асеновград. Сред приоритетните участъци са Кресненското дефиле и пътя Русе-Бяла. Също така започва рехабилитацията и на виадуктите на автомагистрала "Хемус".

Коментари: 0