Morgan Stanley прогнозира нов мрачен сценарий за акциите на Tesla

Опасенията идват на фона на увеличаващата се дългова тежест върху компанията

Morgan Stanley прогнозира нов мрачен сценарий за акциите на Tesla

Снимка: БТА

576 ~ 1 мин. четене
Morgan Stanley намали прогнозата си за най-лошия сценарий за срив на акциите на Tesla от 97 до едва 10 долара. Опасенията идват на фона на увеличаващата се дългова тежест върху компанията, както и геополитическия контекст. 

По-специално, анализаторите на Morgan Stanley изтъкват, че понижението се дължи на притесненията около търсенето на Tesla в Китай, пише CNBC. Те посочват, че компанията отчита обеми, наполовина от предварително прогнозираните от експертите, което показва силно нестабилна търговска ситуация в региона. Изследователите обръщат внимание на технологичния сектор, „за който смятаме, че има висок и нарастващ риск от държавно/регулаторно внимание“. 

Очакванията на Morgan Stanley бяха, че компанията ще продаде средно 165 000 единици в Китай за година в периода 2020-2024 г., което би довело ръст на продажбите от около 9 млрд. долара ежегодно (ако продуктът е на стойност 55 000 долара). 

Мечият пазар предполага, че Tesla губи приходи от спадащи маржове, което води до „загуба на стойност от 16.4 млрд. долара“, обясняват анализаторите. След изчисленията, те стигат до песимистичната прогноза от потенциален спад до 10 долара за акция. За сравнение бичата прогноза е за 391 долара. 

В понеделник акциите на Tesla затвориха с 2.7% спад, приключвайки на нива от 205.36 долара. От началото на годината те са се понижили с 38%. 
Коментари: 0