Morgan Stanley очаква нови избори във Великобритания

Американската банка за втори път прогнозира, че правителството на Тереза Мей ще падне през 2018 г.

Morgan Stanley очаква нови избори във Великобритания
484 ~ 1 мин. четене

Вероятно е през 2018 г. във Великобритания да бъдат проведени нови парламентарни избори, тъй като правителството на премиера Тереза Мей става все по-разделено. Това сочи проучване на икономисти от американската банка Morgan Stanley, цитирано от Business Insider.

В своята Европейска икономическа прогноза от банката пишат, че управляващата Консервативна партия в Лондон е „разкъсана” и че това разногласие в крайна сметка ще доведе до преждевременно падане на правителството. С правителство на малцинството, разделено относно Европа и изправено пред избор, носещ разкол, между „възвръщане на контрола” и запазване на близки връзки, ние виждаме, че са вероятни нови предсрочни избори, гласи част от доклада от Morgan Stanley.

Слабото парламентарно мнозинство на Мей означава, че само няколко народни представители трябва да се противопоставят на стратегията ѝ относно Brexit, за да предизвикат падане на правителството. Позицията на британския премиер отслабна още повече през последните седмици заради оставките на ключови фигури от кабинета, включително министъра на отбраната Майкъл Фалън и Прити Пател, която беше министър на международното развитие.

Това е втора прогноза от Morgan Stanley, че британското правителство ще падне догодина. Първото такова предположение банката направи през септември, като тогава основният аргумент беше, че Тереза Мей ще успява да балансира между интересите на умерените и на по-радикалните крила на Консервативната партия, както и на широката общественост, до края на 2017 г., но не и по-дълго.

Подкрепи Economic.bg