МОСВ е спасило тайно от уволнение двама зам.-министри

Славея Стоянова и Илияна Тодорова са били със запазени места на държавни служители и са се върнали в старите си дирекции

МОСВ е спасило тайно от уволнение двама зам.-министри

Снимка: Красимир Свраков

3500 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

При проверка на щатното разписание на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се установи, че бившите зам.-министри Славея Стоянова и Илияна Тодорова са си пазели местата като държавни служители. Това обявиха от ековедомството, което до 12 май се управляваше от Емил Димитров, който беше министър от квотата на „Патриотите“.

Без да бъде оповестено, те са били освободени като заместник-министри и възстановени съответно като директори на дирекциите „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ и „Управление на водите“, се казва в официално съобщение на министерството.

Това не е поредният случай, в който на държавни чиновници им се пазят местата като държавни служители, въпреки че са приели да бъдат политически назначения – като ръководители на агенции или дори зам.-министри, както е в този случай.

Така например след изборите през април, на които стана ясно, че досегашните управляващи губят властта, зам.-министрите на финансите Росица Велкова и Маринела Петрова са върнати като директори на дирекции в МФ. Вчера пък стана ясно, че уволнената директорка на Агенцията за инвестициите е имала запазено място във Фонд „Земеделие“.

Подобни рокади се правят, тъй като така те биха могли да си запазят мястото – държавните служители, за разлика от политическите назначения, са защитени от Закона за държавния служител.

Коментари: 0