Мръсният въздух намалява продуктивността на соларните панели

Натрупването на прахови частици може да намали енергодобива с 25%

Мръсният въздух намалява продуктивността на соларните панели

Снимка: Duke University

От неефективните мрежи през недостатъците в зелените политики та до периодичните слънчеви затъмнения по места – това са основните препятствия пред ефективното оползотворяване на слънчевата енергия. Не стига това, но сега учените са идентифицирали още един проблем – замърсяването на въздуха. Ново проучване доказва, че в някои части на земното кълбо  натрупването на прахови частици върху слънчевите панели може да намали производството на енергия с повече от 25%. 

Докладът е публикуван миналата седмица в списанието Environmental Science & Technology Letters. Любопитно е, че регионите, които са най-податливи на това предизвикателство, са също така и едни от най-големите инвеститори в областта на слънчевата енергия. Става дума за страни като Китай, Индия и тези от Арабския полуостров.

Майкъл Бергин, професор по гражданско инженерство в Duke University и водещ автор на изследването, разказва как негови колеги от Индия са го завели на покриви със соларни инсталации, където по думите му е бил „издухан от мръсотията на панелите“. 

"Помислих си, че мръсотията е би трябвало да повлияе на тяхната ефективност, но нямаше никакви проучвания, които да оценяват загубите. Така че ние съставихме един всеобхватен модел, който да направим точно това", коментира Бергин, цитиран от Live Science. Той и екипът му обединяват усилия с местни експерти от Индийския технологичен институт Gandhinagar. 

Химическият анализ показва, че 92% от мръсотията представлява естествен прах. Останалите 8 процента са замърсители, получени от човешката дейност, в това число изгаряне на изкопаеми горива и биомаса. „Въпреки че тази втора група е допринесла за по-малък процент от общото замърсяване на слънчевите панели, това може да доведе до по-големи загуби на енергия“, каза Бергън.

По думите му частиците, получени от човешката дейност, са малки и лепкави, което ги прави много по-трудни за почистване. Също така тези малки частици блокират слънчевата светлина по-ефективно, отколкото го прави естественият прах, допълва Бергън. 

Механичното премахване на прахообразния слой от панелите води до подобряване на събираемостта на енергия с 50 на сто. Въпреки това Бергин предупреждава „колкото повече ги почистваш, толкова по-голям е рискът от повреда“. 

"Винаги сме знаели, че тези замърсители са лоши за човешкото здраве и изменението на климата, но сега демонстрирахме колко лоши са и за слънчевата енергия", добави Бергън. Според него това е поредна причина в посока на по-сериозни мерки за контрол на вредните емисии от страна на политиците по света. 
Коментари: 0