Иран подписа историческа газова сделка за поне $2 млрд.

Френската Total и китайската CNPC ще разработват огромното газово находище Южен Парс

Иран подписа историческа газова сделка за поне $2 млрд.

Снимка: Pixabay

Иран постигна исторически пробив, подписвайки мултимилиардна сделка с френската петролна фирма Total и китайската държавна петролна компания CNPC. 

Съвместно с иранската Petropars, двете компании ще развиват огромното иранско газово находище Южен Парс.

Това е първата голяма западна инвестиция в ислямската република след отпадането на търговските санкции през 2016 г. и обявеното от страната прекратяване на ядрената й програма.

Според сделката с 20-годишен срок, Total се завръща в Иран, където започна да оперира през 1990 г., пише CNN Money.

Главният изпълнителен директор на Total Патрик Пуяне заяви в изявление, че инвестицията ще бъде "в строго съответствие с приложимото национално и международно законодателство".

"САЩ все още имат ограничения, които блокират повечето американски компании да инвестират в Иран. Някои западни компании от други държави също се въздържат, защото Иран все още е изправен пред санкции, ако търгува с щатски долари.

По оценки на Total първата фаза на проекта ще струва 2 млрд. долара. Засега обаче компанията твърди, че не може да представи оценки за стойността на втората фаза.

Иранската държавна новинарска агенция съобщи, че проектът ще струва около 4,8 млрд. долара.

Total държи 50.1% дял в проекта Южен Парс, CNPC ще има 30%, а иранската Petropars - 19.9%.

Според иранския енергиен министър от находището ще се добиват газ и газови продукти на стойност 54 млрд. долара, по текущи цени. Първите количества се очаква да бъдат предложени на иранския пазар през 2021 г.

Капацитетът на находището ще е 400 000 барела дневно.

Иран значително увеличи енергийното си производство след отпадането на санкциите. Данните на ОПЕК показват, че страната е увеличила ежегодното производство на суров нефт с повече от 33% от 2015 г. насам.

Тук са 9% от доказаните световни запаси от петрол и 18% от природния газ на планетата.

Находището Южен Парс се поделя от Иран и Катар.
Коментари: 0