Илон Мъск крои поредна интернет иновация – за камиони и самолети

SpaceX планира да свързва превозни средства към своите сателите Starlink

Илон Мъск крои поредна интернет иновация – за камиони и самолети

Снимка: Unsplash

1740 ~ 2 мин. четене

SpaceX планира да свърже големите превозни средства – от камиони до кораби – към своята сателитна интернет мрежа Starlink, става ясно от заявление на компанията до Федералната комисия по комуникациите (FCC). В него се посочва, че новият тип приложение би послужило на обществения интерес.

Чрез него ще се позволи използването на нов клас наземни компоненти за сателитната система на SpaceX, които ще разширят обхвата на широколентовите възможности, достъпни за движещи се превозни средства в Съединените щати, както и за движещи се плавателни съдове и самолети по целия свят.

С други думи, целта на компанията е да подобри интернет свързаността по време на движение. От опцията биха могли да се възползват шофьори на камиони и като цяло автомобилният сектор. Международните товари и полети също попадат във фокуса на SpaceX като потенциални целеви пазари.

Starlink е проект на космическата компания за изграждане на взаимосвързана мрежа от хиляди сателити. Целта е да достави високоскоростен достъп до интернет за потребителите по цялата планета и особено за тези в труднодостъпни географски места, където доставчиците нямат интерес да изградят наземна телекомуникационна инфраструктура.

Към днешна дата SpaceX е изстреляла над 1100 сателита. През октомври започна да предоставя и интернет услуги за клиенти в САЩ, Канада и Великобритания. Цената е 99 долара на месец. В края на януари компанията отчете пред FCC, че бета версията на Starlink вече има повече от 10 000 потребители.

Новата идея се явява следваща стъпка от плана, така че да се разшири още повече мрежата от свързани потребители – от домове и офиси до превозни средства.

Тези услуги ще подобрят сигурността на мобилните платформи и ще позволят на операторите и пътниците достъп до услуги, които позволяват повишена производителност“, коментира Дейвид Голдман, директор на Starlink, цитиран от CNBC.

Все още няма яснота относно хардуера – какви терминали ще се използват за свързването на превозните средства към Starlink. 

Коментари: 0