ОИСР очаква „нова“ най-бързо развиваща се икономика през 2021 г.

През миналата пандемична година това бе Китай

ОИСР очаква „нова“ най-бързо развиваща се икономика през 2021 г.

Снимка: Unsplash

1052 ~ 2 мин. четене

След като потъна в рецесия за първи път от близо четвърт век, през 2021 г. се очаква икономиката на Индия да се оживи отново. Брутният вътрешен продукт на страната може да се увеличи с 12.6% през фискалната ѝ година, която започва през април, сочи прогноза Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувана във вторник. Ако това ниво на растеж бъде реализирано, държавата ще си върне статута на най-бързо развиваща се основна икономика в света.

В момента в тази позиция се намира Китай, за чиято икономика ОИСР прогнозира ръст от 7.8% в рамките на тази календарна година, пише CNN.

През последните три месеца на 2020 г. Индия отчете 0.4% увеличение на БВП, с което сложи край на рецесията си. Като цяло през миналата година икономиката на страната се сви с около 7%.

Във вторник ОИСР представи по-добри очаквания за глобалното развитие, заявявайки, че „икономическите перспективи се подобриха значително през последните месеци“ благодарение на внедряването на ваксини срещу коронавирус и допълнителните стимули.

Според анализаторите от ОИСР бизнесът и потребителите са се адаптирали към ограниченията.

Актуализираните прогнози на организацията гласят, че световната икономика може да нарасне с 5.6% през 2021 г. – прогнозата от декември бе за едва 1.4% увеличение. Благодарение на огромния помощен пакет от 1.9 трлн. долара на новия президент Джо Байдън, сега се очаква САЩ да отбележат скок от 6.5%, при предходна прогноза за 3.3%.

Очакванията за Европа, където процесът на ваксиниране е по-бавен като цяло, са за „по-постепенно развитие“. Прогнозата за 19-те страни от еврозоната е, че ще увеличат производството с 3.9%. Икономиката на Обединеното кралство, която претърпя по-голям удар от европейските си съседи през 2020 г., ще нарасне с 5.1%, според ОИСР.

Перспективите все пак остават несигурни заради пандемията. ОИСР отбелязва, че кампаниите за ваксиниране се движат с различна скорост по света и все още има шанс за нови мутации, които да спънат процеса на имунизация.
Групата също така разгледа дебата за инфлацията, която разтърси пазарите. Инвеститорите стават все по-загрижени, че силното възстановяване може да предизвика скок в цените по-късно тази година, принуждавайки централните банки да повишат лихвените проценти или да намалят покупките на облигации по-рано от очакваното.

ОИСР призна, че ценовият натиск се засилва на някои фронтове.

По-бързо от очакваното възстановяване на търсенето, особено от Китай, съчетано с недостиг на предлагане, повиши значително цените на храните и металите, а цените на петрола се възстановиха до средното си ниво през 2019 г.“, се казва в съобщението на ОИСР.

Агенцията подчерта, че тъй като икономиките и пазарът на труда все още са слаби, централните банкери трябва да поддържат разхлабени парични политики.

Коментари: 0