Задължителна карантина за прибиращите се от Занзибар

Досега те можеха да минат с отрицателен PCR тест, който обаче може да покаже грешен резултат

Задължителна карантина за прибиращите се от Занзибар

Снимка: Красимир Свраков

6830 ~ 1 мин. четене

Притеснени сме за всички наши сънародници, които се завръщат от Африка. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на посещението си днес в Кюстендил, визирайки Занзибар – островът, който стана притегателен за много българи. Там доскоро властите твърдяха, че са преборили коронавируса с молитви. Ситуацията леко се промени, след като вицепрезидентът им почина с COVID-19, но въпреки признанието, че вирус все пак има, мерки там почти няма.

В момента прибиращите се българи не са длъжни да бъдат под карантина, ако при прибирането си дадат отрицателен PCR тест за коронавирус. Те обаче могат да дадат негативен резултат, въпреки че пристигащите са приносители на заразата.

„Ще предприемем всичко необходимо, включително и въвеждане на карантина за завръщащите се”, каза Ангелов.

Той призна, че ситуацията в България е сериозна. „На няколко места се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения. С директорите на РЗИ се обсъждат допълнителните ограничителни мерки“, каза още министърът и добави: „Няма мерки, които не бихме въвели“.

Междувременно днес браншовите организации на заведенията, фитнесите и търговските центрове призоваха властите да не ги затварят, малко след като ги отвориха.

„Над 70% от пробите на национално ниво са положителни за новия британски вариант на COVID-19. В страната няма регистриран нигерийски вариант на вируса“, каза Ангелов.  Министърът съобщи, че днес 4 мобилни екипа от Центъра за спешна помощ-София извършват ваксинация в Кюстендил, като готовността е да се осигурят допълнителни количества ваксини.

Той увери, че където в страната се налага, учениците ще остават по домовете си и ще преминават на онлайн обучение. Това се отнася и за малките ученици, и за детските градини.

Коментари: 0