Северна Македония забрани движението между 22:00 и 05:00 ч

Страната се опитва да овладее нарастващия брой на новоинфектирани с COVID-19 и натиска върху болниците

Северна Македония забрани движението между 22:00 и 05:00 ч

Снимка: Unsplash

404 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Северномакедонското правителство въвежда забрана за движение на граждани и на обществения транспорт на територията на цялата страна в периода от 22:00 до 05:00 ч, в периода от 10 до 22 март, обяви министър-председателят Зоран Заев чрез пост в социалната мрежа Facebook.

Препоръката, дадена от Комисията по инфекциозни болести, беше утвърдена на днешното правителствено заседание. Предложението е заради нарастващия брой на новоинфектирани и натиска върху болничните заведения.

Забраната за движение няма да се прилага за пристигащи или заминаващи пътници от международни летища и автогари. Билетите им ще се признават за разрешително по време на комендантския час. Транзитно преминаващите ще бъдат задължени да напуснат територията на страната в рамките на не повече от 3 часа. По граничните пунктове ще се пропускат напускащите страната с лични превозни средства, но преди започването на полицейския час и ще бъде изискван задължителен PCR тест за пристигащите.

Министерството на информационното общество и администрация ще преиздаде решенията за свободно движение на гражданите и икономически оператори, които са ги загубили при предишното въвеждане на полицейския час, както и на тези, които имат допълнителни искания за разрешения за движение въз основа на доказателство за необходимостта от това.

Забраната няма да важи за граждани, които се нуждаят от спешна медицинска помощ.

За пристигащите от Африка, които остават на територията на страната, се прилага 14-дневна карантина, а за транзитно преминаващите ще бъде задължително подписването на транзитна декларация.

Коментари: 0