МЗ подписа договор за обновяване на 2/3 от линейките в България

„София франс ауто“ АД ще достави 280 медицински автомобила, а тече процедура и за високопроходимите коли

МЗ подписа договор за обновяване на 2/3 от линейките в България

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

С подписването днес на двата договора за доставка на 280 линейки ще бъде обновен 2/3 от парка на спешната помощ. Това заяви днес здравният министър Кирил Ананиев при подписването на договора между „София франс ауто“ АД и Министерството на здравеопазването. Той припомни, че машините са част от по-мащабен инвестиционен план за модернизация на спешната медицинска помощ, предвиждащ доставката на 400 нови линейки.

„Стартирането и изпълнението на този проект е водещ приоритет за мен и за моя екип, тъй като с неговото изпълнение всъщност ще дадем по-голям достъп на българските пациенти до спешната помощ и ще извършим една сериозна модернизация на парка. За този проект много се говори вече няколко години. Вие знаете, че той беше спиран и преработван. Припомням ви, че в процедурата за доставка на 400 линейки бяха подадени 7 оферти, които се отнасяха до обособена позиция 1 и 4. След като беше проведена новата процедура по обществените поръчки за победител на този проект беше определен  „София Франс Ауто“ АД“, обясни министърът, цитиран от „Фокус“.

Ананиев каза още, че в момента в системата на спешната помощ има 651 линейки. При направения преглед на тяхното техническо състояние се е установило, че по-голямата част от линейките са много амортизирани. „Това, което ще направим с изпълнението на тези два договора, е да подновим и модернизираме 2/3 от парка на спешната помощ“, каза министърът.

Той коментира и другите две обособени позиции, част от целия проект – за високопроходимите линейки. За тях не беше получена нито една оферта и здравното министерство трябваше да пусне поръчката наново. „В момента тя е възобновена и е в процедура на изпълнение“, каза Ананиев.

Той обясни, че за сега поръчаните линейки гаранцията е 5 години. Срокът за доставка на първите оборудвани линейки и по двата договора е до 60 календарни дни. Останалите трябва да бъдат доставени в срок до 120 дни от заявката на Министерството на здравеопазването, по график за следващите 3 години.
Коментари: 0