Над 1 млн. европейци подкрепиха подписка за борба с разхищението на храни

В подписка се настоява всички супермаркети в ЕС да даряват непродадените хранителни стоки на благотворителни организации

Над 1 млн. европейци подкрепиха подписка за борба с разхищението на храни
868 ~ 2 мин. четене

Над 1 милион души в ЕС подкрепиха подписка за борба с разхищението на храни. Те са обявили подкрепата си за инициативата в сайта change.org, където е пусната подписка.

В текста на подписката се настоява супермаркетите на всички страни членки на ЕС да бъдат задължени да даряват непродадените хранителни стоки на благотворителни организации, вместо да ги хвърлят или унищожават. Тази практика вече се въведе във Франция с въвеждането на закон.

Подписката има чисто символично значение, тъй като не е регистрирана в сайта на ЕС. Основният й организатор, общинският съветник Араш Дерамбарш от Курбевоа в Парижка област, все пак я връчи, когато бе достигнала 890 000 подписа, на европейския комисар за безопасността на храните Витенис Андриукайтис.

Документът а е пуснат едновременно във Франция, Гърция, Испания, Германия, Белгия, Италия и Великобритания. Той е вдъхновен от разрешените от 2012 г. Европейски граждански инициативи и Лисабонския договор, даващи право на политическо предложение на най-малко един милион граждани от поне една четвърт от страните членки на ЕС.

При наличието на над един милион подписа организаторите на подписката се надяват да убедят френския президент Еманюел Макрон да внесе проект за директива, с която френският закон да стане валиден за целия ЕС.

"Очаквам през 2018 г. този текст да бъде внесен от Франция в Европейския съвет", за да бъде принудена цялата европейска мрежа за разпространение на хранителни продукти да участва в борбата с разхищението на храни, каза Дерамбарш. "В Елисейския дворец ми казаха, че ще го направят през 2018 г.", добави той.

За последните две години откакто е в сила новият закон, във Франция има увеличение от 22 процента на броя ястия, които благотворителните организации раздават на гладни хора, заяви Жьонвиев Уилс, председател на френския отдел на Световната програма по прехраната - службата на ООН, която отговаря за безопасността на храните.

Подкрепи Economic.bg