Северна Корея организира военен парад в навечерието на Олимпиадата

Погледите на целия свят ще трябва да са обърнати освен към Южна и към Северна Корея, смятат експерти

Северна Корея организира военен парад в навечерието на Олимпиадата
1040 ~ 1 мин. четене

Северна Корея не възнамерява да откаже провеждането на военен парад в навечерието на началото на Олимпийските игри в Пьонгчанг, Южна Корея.

Пхенян всяка година провежда парад в чест на въоръжените сили на страната през април, но тази година, когато са изминали 70 години от основаването на въоръжените сили, беше отложено за 8 февруари. На 9 февруари Зимните олимпийски игри ще открият в съседна Южна Корея.

Според местни медии, Пхенян категорично отхвърля подозренията, че промяната на датата на парада е провокация. "Това е обичайна практика, когато страната се отнася много сериозно към годишнината от основаването на въоръжените си сили и празнува този ден", се казва в материала.

В продължение на 40 години, денят на основаването на Корейската народна армия се празнува на 25 април, въпреки че официално въоръжените сили на КНДР са основани на 8 февруари 1948 г.

Според експерти, решението за смяната на дата в навечерието на Олимпиадата, е политически мотивирано решение. По мнението им, въпреки, че много чужденци пристигат в Южна Корея за това събитие, което ще гледа целият свят, всички ще бъдат принудени да следват и какво се случва в Северна Корея.

Подкрепи Economic.bg