Над 30 хил. разрешения за подслушване, по-малко от 4 хил. са използвани в съда

В доклад на Софийския градски съд се посочват множество нарушения при предоставяне на разрешения за използване на СРС

Над 30 хил. разрешения за подслушване, по-малко от 4 хил. са използвани в съда
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
За осем години – между 2009 и 2016 г., Софийският градски съд е издал общо над 30 хил. разрешения за подслушване, от които едва 3971 (13%) са довели до получаване на веществени доказателства, които са използвани в съда. Това става ясно от Доклад за дейността на отдел „Класифицирана информация“ на Софийски градски съд, който председателят на съда Калоян Топалов изпрати до Главния прокурор.

В доклада се посочва, че са открити множество нарушения, престъпване на международни договори и слаби резултати. Установени са и множество случаи, при които се е искало използване на СРС срещу дипломати, което е в нарушение на международното право. Има над 50 подобни случая само за 2015 г.

“Считам, че при изготвянето на доклада са констатирани достатъчно на брой нарушения, които да бъдат проверени за наличие на извършени противоправни деяния, изпълващи състав на престъпление по Наказателния кодекс на Република България”, пише в придружителното писмо председателят на съда Калоян Топалов.

Най-много подслушвания са разрешени през 2010, 2011 и 2012 г. – средно около 6000 хил. броя годишно. През следващите години заявките постепенно намалява, а минимумът е постигнат през 2016 г. – само 147 броя.
Коментари: 0