Събитията около Европредседателството официално са над 300

Актуализираният календар на официалните събития бе одобрен от Министерския съвет в сряда

Събитията около Европредседателството официално са над 300
Министерският съвет одобри днес календара на събитията в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз за 2018 г. Актуализирането на календара се наложи заради постъпилите множество предложения за провеждане на допълнителни събития, включително такива от високо ниво, свързани както с основните приоритети на Българското председателство, така и поради наличието на събития с неуточнени периоди на провеждане.

В календара са включени над 300 събития, които ще се провеждат основно в София, но има и такива във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово и др. В одобрената бройка влизат и събитията, свързани по някакъв начин с председателсвото, но които са започнали още през септември тази година и ще приключат в края на юни 2018 г. 

В календара присъства и среща на министрите от Дунавския регион, съчетана с Годишния форум на Дунавската стратегия насрочена за 18 и 19 октомври 2018 г.Официалното откриване на Българското председателство ще бъде свързано с организирано посещение на журналисти, посещение на председателя на Съвета, председателя на ЕП и Колегиума. Те ще се проведат на 11 и 12 януари 2018 г.

България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани. Ще се проведат 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството е планирано да се проведат още около 85 събития. Предвидени са и неформални срещи, вечери, награждавания.
Коментари: 0