Над 40 чиновници са назначени в МО без конкурс

За останалите са използвани различни врътки

Над 40 чиновници са назначени в МО без конкурс

Снимка: БГНЕС

Над 40 държавни експерти са назначени в Министерството на отбараната (МО) от 1 януари досега. Само двама-трима от тях обаче са преминали през задължителен конкурс, какъвто се изисква за държавните служители по закон.

За останалите са използвани различни врътки. Най-честата практика в такива случаи е назначаване по заместване. След това е лесно даденият кадър да стане титуляр, за което вече не се изисква провеждане на конкурс. Юристи обясниха, че подбна практика не е незаконна, но e неморална, и се използва за уреждане на близки до началниците кадри. Във ведомството се говори, че почти всички назначения са на хора на политическото ръководство. В МО фактът станал известен буквално преди дни и се взело решение „да се спре с тази порочна практика“, пише  в. „Преса“.

В петък министър Николай Ненчев се срещна с председателя на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова. Ден преди това тя го разкритикува, че не прави реформа в администрацията. Пред нея министърът обяви, че са съкратени 382 щата в МО и в структурите на пряко подчинение. Без обаче да посочва конкретно откъде са извадени тези бройки. Според запознати става дума за щатове, които са в поделения на пряко подчинение на министъра и от централната администрация. Много от щатовете се водели за съкратени, защото били прехвърлени в структури на Въоръжените сили.

Редуцирането на практика е незначително заради масовото назначаване на държавни служители и на чиновници по трудови правоотношения от новата власт в министерството.

Коментари: 0