„Евроинс“ купи Crédit Agricole Life

Придобитата компания разполага с активи за над 500 млн. евро

„Евроинс“ купи Crédit Agricole Life

„Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ), част от „Еврохолд България“, ще придобие гръцкото животозастрахователно дружество Crédit Agricole Life, собственост на френската банкова група Crédit Agricole, съобщиха от компанията. Сделката вече е договорена и се очаква да бъде финализирана до края на годината след одобрение от регулаторните органи.

Crédit Agricole Life е сред значимите компании в сегмента на животозастраховането в Гърция и развива дейност в страната от 2001 г., като непрекъснато увеличава пазарния си дял. Финансовите активи на дружеството надхвърлят 500 млн. евро, като повечето са инвестирани в ценни книжа извън страната.

С придобиването на гръцкото дружество ЕИГ ще разшири дейността си в Гърция, където стъпва през август 2014 г. и ще увеличи обема на животозастрахователния си бизнес. Към момента компанията развива бизнес в общо 7 страни в региона на Централна и Югоизточна Европа, в които обслужва над 2 млн. клиенти.

В България, Румъния, Македония, Гърция и Украйна, ЕИГ притежава свои дъщерни дружества, а в Чехия и Словакия работи чрез клонове. Годишните приходи от застрахователни премии в групата се очаква да надхвърлят 350 млн. евро през следващата година.

„Възползвахме се от несигурната икономическа ситуация в Гърция и изтеглянето на големи европейски финансови групи от пазара, като придобихме компания с добре разработен бизнес, при изгодни за нас условия“, коментира председателят на надзорния съвет на мажоритарния собственик на ЕИГ - "Еврохолд България" Асен Христов.

"Евроинс иншурънс груп" разширява бизнеса си в Югоизточна Европа и затвърждава водещите си позиции в застрахователния сектор в региона", обясни Христов. По думите му сделката е "изключително изгодна за акционерите на "Еврохолд България".

Покупката на Crédit Agricole Life е четвъртата поред сделка по придобиване, реализирана от ЕИГ за последните 2 г. В началото на годината българската компания купи застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна – „HDI Застраховане“ и HDI Strakhuvannya.

Преди това ЕИГ придоби дружествата за животозастраховане и общо застраховане на холандската Achmea в България, които работеха с марка Interamerican, както и бизнеса на QBE в България и Румъния.

Коментари: 0