Над 8 млрд. евро изтеглени от гръцките банки през юни

Депозитите са достигнали най-ниското ниво от 2003 г. насам

Над 8 млрд. евро изтеглени от гръцките банки през юни

Депозитите в гръцките банки са намалели с около 6% през юни, като през шестия месец на годината са били изтеглени над 8 млрд. евро, показват данни на Европейската централна банка.

От гръцката банкова система са били изтеглени цели 8,2 млрд. евро, което е довело до спад на общия размер на депозитите от 135,7 млрд. евро през май до 127,5 млрд. евро. през юни. По този начин депозитната база в страната се е свила до най-ниското ниво от ноември 2003 г. насам.

Подобна информация представи и Централната банка на Гърция, според която през юни депозитите на домакинствата и на компаниите са паднали само в рамките на месец със 7,7 млрд. евро, достигайки 122,2 млрд. евро (най-ниско ниво от ноември 2003 г.).

Днешните данни потвърждават предположенията за драматично влошаване на състоянието на гръцката банкова система преди властите в Атина да наложат на 28 юни временна банкова ваканция и контрол върху движението на капитали, с цел да спрат мащабното изтичане на средства.

След подновеното от ЕЦБ предоставяне на спешна ликвидност чрез програмата ELA гръцките банки отвориха наново от началото на предходната седмица (на 20 юли), но запазвайки лимита на теглене на средства (от 60 евро на ден или 420 евро за седмица). В същото време остава в сила и контролът върху движението на капитали, макар че в петък (24 юли) имаше известно разхлабване на капиталовите рестрикции за местния бизнес. 

Коментари: 0