Над $88 млрд. ще струва възстановяването на Ирак след ИД

Около 2.5 млн. иракчани остават разселени заради боевете срещу екстремистите

Над $88 млрд. ще струва възстановяването на Ирак след ИД
748 ~ 1 мин. четене

Възстановяването на Ирак след три-годишната война срещу „Ислямска държава” ще струва 88.2 млрд. долара. Настаняването на хората, останали без домове, ще бъде належащ приоритет. Това казаха иракски представители, цитирани от Reuters.

Иракските представители участваха в международната конференция в Кувейт. На нея се събраха дарители и инвеститори, за да обсъдят мерки за възстановяване на икономиката и инфраструктурата на Ирак. Опустошителният конфликт с терористите обхвана почти една трета от страната.

Около 22 млрд. долара ще трябват в краткосрочен план, а другите 66 млрд. – в средносрочен. „Възстановяването на Ирак връща надеждата, а възстановяването на стабилността на Ирак стабилизира държавите в региона и света”, коментира иракският министър по планирането Кюса Абдулфатах.

През декември Багдад обяви победа над „Ислямска държава”, връщайки си цялата територия, която екстремистите окупираха през 2014 и 2015 г. Около 138 хил. жилищни сгради са пострадали, като половината от тях са напълно унищожени. Около 2.5 млн. иракчани остават разселени заради боевете.

През последните 15 години като цяло страната е потопена в насилие. Ръководената от САЩ офанзива свали диктатора Саддам Хюсеин, но беше последвана години на бунтове и битки на сектантска основа между сунити и шиити. Също така възникна етническо напрежение между арабите и кюрдите. Всичко това се случи преди появата на „Ислямска държава” през 2014 г.

Подкрепи Economic.bg