Над ½ млн. европейци през 2017 г. са поискали от Google “да бъдат забравени“

Това стана възможно с приемането на новите европейски правила за защита на личните данни

Над ½ млн. европейци през 2017 г. са поискали от Google “да бъдат забравени“

Снимка: Pexels

Над половин милион европейски граждани са подали молби до интернет търсачката Google за премахване на информацията за тях от началото на 2017 г. досега. Това стана възможно след приемането на новите правила за защита на личните данни, според които всеки човек може да предяви правото си „да бъде забравен“. 

Нормите важат не само за търсачките в интернет, но и за базите данни на търговци като например тези, които изпращат рекламни съобщения. 

„Представете си момент в живота ви, в който сте били клиент на сайт за запознанства. Непрекъснато ще излиза в търсачките, че вие сте били клиент на този портал, това е нещо, което може да разруши нечий живот”, коментира експертът по информационна сигурност Спас Иванов пред bTV.

Европейските правила вече задължават и фирмите, които боравят с лични данни, да ги забравят, ако клиентът пожелае това. Вмомента потребителят може да откаже непоисканите търговски съобщения, а от май догодина отказът ще се санкционира с между 2% и 4% от годишния оборот на фирмата.

Припомняме, че това е свързано с въвеждането на Общ регламент за защита на данни (GDPR – General Data Protection Regulation) на ЕС, който предстои да влезе в сила на 28 май 2018 г. Повечето компании нямат готовност за спазването на новите стандарти, а евентуалното им нарушаване ще им коства огромни глоби. Засега той засяга само личните данни на физическите лица, но се в бъдеще се очаква да важи и за юридически. 
Коментари: 0