Императорският пингвин е заплашен от изчезване до края на века

Причината се крие в климатичните промени

Императорският пингвин е заплашен от изчезване до края на века

Снимка: Pixabay

Императорските пингвини, живеещи в условията на суровата антарктическа зима, са заплашени от изчезване до края на века заради промените в климата и глобалното затопляне. Това сочат стряскащите данни в най-актуалното проучване по темата, пише Sciencemag.

Предишните прогнози на учените гласяха, че повишаването на температурите на въздуха и морската вода, водещи до разтопяване на ледените маси на полюса, ще причинят намаляване на популацията на Императорския пингвин с до 19% до 2100 г. Последните резултати обаче алармират за възможността те да изчезнат напълно. 

Актуалните данни се базират на нов модел, който взема под внимание и други фактори като това как всеки отделен пингвин се справя в условията на променящ се климат. Наблюденията показват, че те масово избират да мигрират към територии с оптимално ледено покритие. 

Изследвайки потенциалната миграция на животинския вид, учените са наблюдавали поведението им, за да разберат колко надалеч вървят обикновено и какви фактори мотивират решенията им. За своето проучване те са използвали и данни от Pointe Géologie в Антарктика, както и сателитни изображения на колонии пингвини. Благодарение на тях са събрали ценна информация за поведението им при пътуване и хранене. 

Моделът предвижда, че за следващите две десетилетия популациите ще останат стабилни и дори може да се увеличат леко, докато пингвините все още имат възможност да намират благоприятни за тях условия. Нещо, което няма да е постижимо след 2050 г., когато тенденциите ще започнат да вървят в обратна посока. 

Мрачната прогноза на изследователския екип е, че до 2100 г. има реална възможност почти всички императорски пингвини да са изчезнали. Причината е, че глобалното затопляне ще превърне всичките им потенциални местообитания в неблагоприятни. 

Припомняме, че само преди дни от Антарктика се откъсна един от най-големите айсберги, регистрирани някога. 
Коментари: 0