Нагласите на инвеститорите раздвижиха пазарите

Всички са в очакване на икономическите данни за САЩ

Нагласите на инвеститорите раздвижиха пазарите

Снимка: БТА

Световната банка прогнозира, че COVID-19 ще нанесе огромен глобален шок, който ще доведе до дълбоки рецесии в много страни. Основната прогноза е за спад в глобалния БВП с 5.2% за 2020 г., което е най-голямата глобална рецесия от десетилетия. Nasdaq Composite успя да премине, макар и за кратко, психологическото ниво от 10 000 през изминалата сесия. Основната причина за това бяха нагласите на инвеститорите. Те прибраха своите печалби от компаниите, които ще спечелят от възобновяването на икономиката и закупиха по-големите технологични имена на пазара. Dow Jones приключи 6-дневна серия на растеж, след като през изминалия ден индексът успя да се понижи с 300 пункта до ниво от 27 272. S&P 500 от своя страна приключи сесията с 0.78% по-ниско и достигна стойности от 3 207. Немският индекс DAX се плъзна с 200 пункта до 12 617, докато FTSE се понижи с 2% до 6 335.

Цените на петрола се повишиха във вторник, тъй като притесненията от втора вълна на коронавирус бяха замъглени от споразумението на OPEC+ за продължаването на съкращенията в производството на черното злато и през юли. След като се понижиха от своите поставени върхове в понеделник, през изминалата сесия  цените на фючърсните контракти на WTi се покачиха със 0.55%. Стойността на златото нарасна с над 1%, след като апетитът към по-рисковите инвестиции намаля. Инвеститорите очакват да получат яснота за състоянието на икономиката на САЩ и допълнителни стимули от срещата на Федералния резерв днес.

Множество икономически данни в САЩ ще бъдат публикувани днес. Фокусът на инвеститорите ще бъде върху запасите на петрол, където очакванията са запасите да се понижат с 1.8 милиона барела. Също така членовете на FOMC ще гласуват промяна на основния лихвен процент на ФЕД, като анализаторите очакват да няма такава.

Компанията Nikola Motor Companyсе занимава с производство на електроавтомобили. Високите обеми от последните няколко дни бяха в резултат на коментара в Twitter на основателя и изпълнителен директор на компанията, Тревър Милтън. Той заяви, че компанията започва да приема поръчки от края на юни месец за новият им пикап, който се задвижва изцяло с електричество. За момент през изминалия ден, акциите успяха да се покачат с над 25%.

Валутната двойка успя да пресече долната граница на трендовия канал, в който се намираше от началото на април. Цената достигна ниво на подкрепа образувано от предходен връх, като очакваме да видим лека корекция на низходящото движение до долната граница на канала.

Златото поскъпна от ниво на подкрепа, след като рисковият апетит на инвеститорите намаля. Очакваме възходящото движение да продължи до около 1 730 USD за тройунция, но пласирането на поръчки трябва да бъде с умерени количества, тъй като днес предстои среща на ФЕД, която може да раздвижи пазарите в двете посоки.

Индексът успя да покрие голяма част от масовите разпродажби обвързани с разпространението на коронавирус във света. Стойността на DAX достигна ниво на съпротива образувано от предходни дъна

Коментари: 0