Наистина ли Гърция излезе успешно от спасителната програма?

Според ЕСМ страната си е стъпила на краката след получените близо 300 млрд. евро помощ

Наистина ли Гърция излезе успешно от спасителната програма?

Снимка: Pixabay

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Повече от 8 години след подписването на първия спасителен план през май 2010 г., Гърция официално излезе от третия. За този период ЕЦБ, МВФ и Европейският съюз наляха в задлъжнялата държава близо 300 млрд. евро, част от институционалните инвеститори пиха по една студена вода при „подстрижката“ на дълга, а хората трябваше да приемат, че „дъждът“ от европари и социални придобивки ще секне.

Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) – спасителният фонд на Еврозоната, обяви днес, че Гърция е излязла успешно от последната си програма. „Днес ние можем да приключим благополучно програмата на ЕСМ без повече допълнителни спасителни програми, тъй като, за първи път от началото на 2010 г., Гърция може да си стои на краката“, каза в изявление председателят на управителния съвет на спасителния фонд Мариу Сентену.

Дали обаче това е така? В няколко графики, изготвени от Надя Гарби, икономист в Perspectives Pictet, се виждат разнопосочните сигнали. От една страна Гърция наистина отчита първичен излишък, но пък има значително нарастване на дълга, въпреки „подстрижката“.

Държавен дълг като % от БВП

Безработица в Гърция

Първичен бюджетен баланс (преди плащането на лихвите по дълговете)

Баланс по текущата сметка

Коментари: 0