Най-богатият азиатец изгуби $13 млрд. от срива в Шанхай

Акциите на компаниите на Ван Цзянлин отбелязаха рекорден спад

Най-богатият азиатец изгуби $13 млрд. от срива в Шанхай
3761 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Най-богатият азиатец Ван Цзянлин е изгубил 13 млрд. долара от срива на фондовия пазар в Китай, предаде CNN Money.

След като китайските борси отбелязаха връх през юни, през следващите 2 месеца акциите на публично търгуваните дружества на Ван паднаха в Хонконг и Шенжен, намалявайки личното му състояние.

Само за последните 2 борсови сесии той изгуби невероятните 3,6 млрд. долара – приблизително 1/3 от общите му загуби през това лято.

От 12 юни насам акциите на Wanda Dalian Commercial Properties се сринаха с 38%, намалявайки с почти 9 млрд. долара стойността на дела на Ван. Тези на Wanda Cinema Line спаднаха 36%, предизвиквайки загуба от 4,2 млрд. долара. Акциите на Wanda Hotel Development пък се сринаха с 49%, изтривайки още 60 млн. долара. Това сочат данните от борсовия анализ на CNN Money.

Ван наскоро изпревари хонконгският милиардер Ли Ка Шин и се превърна в най-богатия човек в Азия, сочи публикуваната от Hurun класация. Тя оценява състоянието на Уанг на 42,6 млрд. долара.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg, вторият по богатство китаец Джак Ма, създател на гиганта за електронна търговия Alibaba, е изгубил 545 млн. долара.

И преди кризата Wanda Cinema беше в сложна ситуация, като в продължение на 2 месеца имаше сериозни колебания на цените акциите й и дори прекратяване на търговията с тях. Дружествата на Уанг, занимаващи се с филмова и имотна дейност, дебютираха на пазара през последната година, носейки му сериозна печалба.

Бизнесменът се е трудил в продължение на 11 г. преди да достигне милиардерски статус. Той го постига с основаването на Dalian Wanda Group – конгломерат, чийто бизнес е свързан с недвижимите имоти и развлеченията.

Амбициите му се простират много по-далеч, а последните му инвестиции до голяма степен са съсредоточени в развлекателния сектор. През 2013 г. Ван купи британския производител на яхти Sunseeker 1,6 млрд. долара, който е създал някои от яхтите във филмите за Джеймс Бонд.

Преди това, през 2012 г. Ван придоби американската киноверигa AMC Cinemas за 2,6 млрд. долара.

Dalian Wanda е най-големият собственик на имоти в Китай, притежавайки над 17 млн. кв. м. Компанията притежава молове, луксозни хотели и др.           

Подкрепи Economic.bg