Най-богатият азиатец купи легендарно киностудио

Ван Цзянлин придоби Legendary Entertainment, където са снимани \"Джурасик парк\" и \"Годзила\"

Най-богатият азиатец купи легендарно киностудио

Снимка: Wikipedia

228 ~ 1 мин. четене

Най-богатият азиатец – милиардерът Ван Цзянлин, е първият китаец, контролиращ холивудска филмова компания. Той се е съгласи да купи американското киностудио Legendary Entertainment за 3,5 млрд. долара.

Така собственикът на Dalian Wanda Group Co. се сдоби с най-голямата културна придобивка на Китай в чужбина. Сделката открива пътя към създаването на най-голямата филмова компания в света по приходи, съобщава Bloomberg.

15 години след създаването й Legendary Entertainment е пуснала над 50 филма, сред които и филмите за „Батман”, „Черният рицар”, Годзила” и „Джурасик парк”. 

С покупката си Цзянлин разширява влиянието на Китай над САЩ във филмовата индустрия. За милиардера това подчертава амбициите му да разшири процъфтяващата си империя за развлекателен бизнес. Той е собственик на втората най-голяма верига киносалони в САЩ и строи най-голямото в света студио, включващо тематичен парк.

Новото студио се нарежда сред останалите придобивки на богаташа - AMC Entertainment Holdings Inc., Infront Sports & Media AG и испанският тим „Атлетико Мадрид”. Бизнесменът е споделял, че планира да купи киносалони и в Европа, като развие развлекателния сектор и на нашия континент, но остава в очакване на подходящия момент, защото в момента цените са прекалено скъпи.

Богатството му се оценява на 31 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Подкрепи Economic.bg