150 митничари останали без работа заради подкупи

Само една компания е подала нови цени на цигарите, съобщи Ваньо Танов

150 митничари останали без работа заради подкупи

Снимка: Стоян Йотов

364 ~ 2 мин. четене
Около 150 души са изгубили работата си в Агенция "Митници" миналата година заради подкуп, но засега осъден митничар няма. Това каза директорът на ведомството ген. Ваньо Танов пред БНР. Той коментира и структурната реформа във ведомството. 

Във всеки един град – Свиленград, Кърджали, Хасково, в целия регион има митнически бюра, които да обслужват бизнеса. По отношение на митница "Свиленград", ген. Ваньо Танов обясни, че е закрито единствено митническото учреждение. Засега работата си са изгубили само трима души, които нямат достатъчно квалификация, за да работят на терен. 

Работните места на митничарите, срещу които има повдигнати обвинения след разбиването на организираната им група за събиране на подкупи, са временно закрити. През декември бе разкрито, че от преминаващи автомобили се вземат между 5 и 300 евро, за да бъдат пропускани без проверки. 

Ген. Танов уточни, че подкупи са получавани на пункта "Капитан Андреево". Тече структурна реформа и аз не изключвам и друго териториално-митническо учреждение да бъде закрито. В митницата на Капитан Андреево е закрита администрацията. Закрити са тези длъжности, за които има обвинения. Докато текат съдебните дела, за тези бройки няма да бъде обявяван конкурс.

Едно от средствата за борба с корупцията е повишаването на заплатите на служителите. През периода 2009-2013 година пет пъти бяха вдигани заплатите в Агенция "Митници". Сега предстои ново увеличаване на заплатите. Заплатите ще бъдат повишени с 200 лв. Това увеличение е за младшия състав, около 30 процента. За  другия състав, който е с по-високи заплати, няма да има такова сериозно увеличение. Преструктурирането завърши вчера. Трима души от тези, които нямат образувани следствени дела, са останали без работа. Ако те имаха нужната квалификация, можеха да бъдат прехвърлени в други учреждения.

Курупция има и в други страни, въпросът е тази корупция дали се наказва. Не ми е известно митнически служител да е получил осъдителна присъда, коментира Танов.

Той съобщи още, че само една компания е представила новите по-високи цени на цигарите пред Агенция "Митници". Както е известно, от 1 януари влязоха в сила нови, по-високи акцизи, което ще доведе и до поскъпване на цигарите. По думите на Танов, още няколко месеца на пазара ще се намират цигари със стари бандероли, което означава – на миналогодишните цени.

Подкрепи Economic.bg