Ангела Меркел не подкрепя затварянето на граници

Единният европейски пазар ще пострада, смята германският канцлер

Ангела Меркел не подкрепя затварянето на граници
3653 ~ 1 мин. четене

Германският канцлер Ангела Меркел осъди политиката на затваряне на границите, към която прибегнаха някои държави, за да се защитят от приток на мигранти, това коментира тя на бизнес форум в Германия.

„При затваряне на границите единният европейски пазар ще пострада", обясни тя, цитирана от Daily Mail. Германският канцлер отбеляза, че Европа се оказа неподготвена за сблъсъка с притока на бежанци и е уязвима.

От нападенията в новогодишната нощ в Кьолн, вече са подадени над 516 жалби. Оказа се, че атаките над жени в Германия са организирани предварително.

В доклад на полицията, публикуван в германските медии няколко дни по-късно, се казва, че "силите за сигурност не са били в състояние да контролират ситуацията, тъй като е извършено нарушение от масов характер, което се е провело на няколко места едновременно."

Преди седмица, Норвегия, Австрия, Швеция, Германия и Франция и Дания възстановиха граничните проверки в Шенген.

Европейското законодателство е предвидило няколко възможности за възобновяване на граничния контрол в шенгенската зона, като при всички тях ЕК трябва да бъде уведомена. Комисията от своя страна има правото да оцени дали мярката е необходима.

Подкрепи Economic.bg