Най-големият ветроход в света акостира в Порт Бургас (снимки)

Royal Clipper е копие на легендарния немски ветроход \"Прусен\"

Най-големият ветроход в света акостира в Порт Бургас (снимки)

Пристанище Бургас прие тази сутрин ветрохода Royal Clipper. Той е най-големият действащ ветроход в света и единственият петмачтов кораб с пълен такелаж. Вeтроходнияг лайнер Royal Clipper е част от флота на  компанията Star Clippers, която е специализирана в круизи с ветроходни  кораби.


Любопитно за Royal Clipper, е че той е копие на легендарния немски ветроход „Прусен”. 5000-тонният плавателен съд е изключително елегантен, има 5 мачти и 42 платна, които разпънати са над 5000 кв.м /по-голям обем от футболно игрище/. Дължината му е 133,7 метра. Пуснат е на вода от 2000 година.


Максималният брой пасажери на Royal Clipper е 227, което гарантира добро обслужване и внимание от страна на екипажа. Ветроходът разполага с луксозни каюти, три басейна, спа център, три палуби, атриум, ресторант, пиано бар. Атракция за пасажерите са и големите подводни стъклени илюминатори, от които може да се наблюдава подводният свят.


Корабът извършва плавания предимно в района на Карибите и Полинезия, рядко в Средиземно море, а сега и в Черно море.


В Бургас той пристигна от Гърция, като пропуска предварително планираните за посещение турски пристанища. За туристите са осигурени екскурзии до Созопол, Малко Търново и Бръшлян.


Тази вечер впечатляващият ветроход се отправя към Констанца. След това ще посети Варна и Несебър.

Коментари: 0