Кои са най-големите заплахи за сигурността на компаниите?

Само 8% от бизнес лидерите поставят като приоритет киберсигурността

Кои са най-големите заплахи за сигурността на компаниите?

Бизнесите са под постоянната заплаха от сериозни кибератаки, като повече от една трета (37%) очакват кибератака в следващите 90 дни, сочи ново проучване на компанията VMware. То е проведено сред 1700 ИТ лидери и 3500 служители в компании с над 1000 души персонал от региона в Европа, Близкия Изток и Африка. 

Имайки предвид сложността на развиващия се дигитален свят, текущите методи за сигурност не могат да осигурят добра защита срещу кибератаки. Един на всеки трима ИТ директори в региона вярват, че най-слабото място на техните организации е фактът, че потенциалните кибер заплахи са много по-усъвършенствани от защитата, с която разполагат компаниите им.

"Днешните най-успешни организации могат да реагират бързо на евентуални кибератаки, както и да защитят своята репутация и да оправдаят доверието на клиентите си. Имайки предвид, че приложенията и потребителските данни са на всякъде и на всякакви различни устройства, тези компании вече не използват традиционните ИТ методи за сигурност, тъй като те не осигуряват добра защита за днешния дигитален бизнес“, коментира Джо Багъли, главен технически директор въвVMware EMEA.

Голям риск за компаниите са и задълбочените познания на хората и остарелите процеси. Някои от най-сериозните опасности по отношение на сигурността произлизат отвътре в самата организация. Това могат да бъдат например служители, които не се интересуват или не са преминали обучение за кибер сигурност (според 45% от ИТ директорите). Почти една четвърт (21%) използват личните си устройства, за да ползват корпоративни данни и почти една пета (17%) биха рискували сигурността на организацията, само за да изпълнят задачите си ефективно.

"Когато говорим за сигурност, не винаги става дума само за технология. Както показва проучването, решенията и поведението на хората оказват пряко влияние върху бизнеса“, коментира Джо Багъли. "Въпреки всичко решението не е да ограничаваш или вдъхваш страх в служителите. Интелигентните организации дават възможности, а не ограничават техните служители. Помагат им да се развиват, да адаптират и преобразяват процеси, за да бъдат винаги успешни", допълва той. 

Според него реактивният подход по отношение на сигурността вече не е достатъчно ефективен и не защитава приложенията и данните. "Чрез софтуерно дефиниран метод, който гарантира, че сигурността е вградена във всичко, тези компании вече имат гъвкавостта да бъдат сигурни и успешни в бързо променящия се дигитален свят", заключава Багъли.

Проучването показва още, че една трета (30 %) от ИТ директорите и почти една четвърт (23 %) от служителите вярват, че изпълнителният директор трябва да носи отговорност при сериозни кибератаки, застрашаващи данните на компанията. 

От своя страна, ИТ директорите не разкриват на висшето ръководство сериозните кибератаки, засегнали компанията им. Липсата на пълна прозрачност показва, че тези които по-често носят отговорност за бизнеса не виждат цялата картина, когато става дума за риск от кибератаки. 

Само 8% от бизнес лидерите в региона на Европа, Близкия Изток и Африка поставят като приоритет киберсигурността. 

Коментари: 0