Най-красивите места, които да посетите в Абу Даби

От молове до сафари в пустинята - забавления има за всеки вкус

Най-красивите места, които да посетите в Абу Даби

Снимка: Pixabay, Wikipedia

Изникнал в пустинята, Абу Даби има бързи коли, красиви плажове и необичайни сгради. Камили, замъци, култура и барове по крайбрежието. Пустините на Аби Даби също привличат много туристи.

Вижте в галерията някои от най-красивите места, които трябва да посетите тук, препоръчани от Си Ен Ен:

1. Голямата джамия Шейх Зайед

Разбира се, това е най-голямата и внушителна забележителност на Абу Даби. Носи името на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян – основателя ѝ и първият президент на ОАЕ, който е погребан в нея.

Шейх Зайед е толкова голяма, че може да побере 40 000 поклонници наведнъж. Само в основната зала за молитва могат да се съберат около 9000 богомолци. В близост до нея има още две стаи с капацитет от 1500 човека, които се ползват предимно от жени.

В четирите ъгъла на помещенията има четири минарета, които се издигат на около 115 м. височина. 57 купола покриват основната сграда и външния двор. Всички те са украсени с бял Бианко мрамор от Пиетрасанта в Италия, а за вътрешната украса е използван такъв от Лаас. Двора е постлан отново с мрамор във флорални мотиви и е с размер 17 000 m².

Голямата джамия в Абу Даби е носителка и на няколко световни рекорда. Сред тях е за най-голям килим – 5627 m². Изтъкан е от около 1200 тъкачи, 20 техници и 30 работници. Тежи 47 тона, от които 35 са вълна и 12 памук, а възелчетата в рамките му са приблизително 2268 милиарда.

Тук се намира и някогашния най-голям полилей в света. Общият им брой е 7, като всички са внесени от Германия, изработени са от позлатена мед и са украсени с милиони кристали Сваровски. Най-големият от тях е с 10 м диаметър и 15 м височина. Въпреки гигантските си размери сегашният рекордьор се намира в Доха и този остава на второ място.

2. Остров Яс

На остров Яс се намира автомобилната писта Яс Марина, която се използва за турнира за голямата награда на Абу Даби от Формула 1. Състезанието тук се провежда в края на ноември всяка година. Открита през 2009 г., пистата е единствената от Формула 1 с покрити трибуни.

След състезанията посетителите може да се отправят към близкото яхтено пристанище - пълно с знаменитости и луксозни яхти - за да гледат светлините на лазерното шоу над пистата.

3. Ferrari World

Също на остров Яс се намира увеселителния парк Ferrari World. Тематичнитя парк на спортната автомобилна марка ще зарадва любителите на високите скорости и адреналина със скоростни влакчета, симулатори на едноименните автомобили, картинг и дори коли за най-малките, които могат да се пробват на пистата.

4. Разходка с камила в пустинята

Пустинята се намира само на кратко разстояние с автомобил или такси. Непременно се разходете с камила из пясъчните дюни. Пустинно сафари или пътуване с камили - или няколко дни в един от пустинните курорти - предлага възможност да се насладите на истинска почивка, само с гледка към небостъргачите и плажовете, и да изоставите градския шум.

Традиция, практикувана отдавна от бедуините номади, които от векове обикалят пустините на Абу Даби и отвъд тях, соколарството днес е популярен начин да се забавляват посетителите.

5. Ал Айн

На около час път с кола от Абу Даби се намира град Ал Айн. Често наричан Градът Градина, Ал Айн е известен със своите естествени извори, оазиси и скалисти пейзажи.

Посетителите могат да се разхладят в оазиса в центъра, в непосредствена близост до Националния музей Ал Аин, който е изпълнен с палми, езерца и сенчести пътеки.

Сега обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, животът в Ал Айн датира от повече от 4000 години. Има изобилие от малки живописни крепости като Al Jahili. Популярна сред днешните туристи, когато е била построена през 1891 г., целта й е била да защити града и ценните палмови горички.

Недалеч от оазиса пазарът на камили на Ал Айн е един от последните по рода си. Посетителите могат да се разходят сред търговците и да се доближат до животните.

6. Лувъра в Абу Даби

След години отлагане, най-накрая през 2017 г. бе открит Лувъра Абу Даби. Масивната галерия е съвместен проект между ОАЕ и Франция и е дом на една от най-големите колекции в региона.

Разположен на остров Саадия, Лувъра Абу Даби, проектирана от френския архитект Жан Нувел, се простира върху водата. Неговият масивен бял купол е модерен подход към традиционната арабска архитектура. След като бъде завършен, той ще бъде дом на 23 постоянни галерии и изложбени пространства.

7. Централния пазар

Тези, които искат да си купят местни сувенири или дизайнерски дрехи, могат да се отправят към новия Сук на Абу Даби. Популярен търговски център за всичко - от текстил до дрехи и храна, традиционният централен пазар на града наскоро беше съживен и модернизиран.

Нов мол замества традиционните пазарни сергии с модерни магазини. Той е пълен и с барове и ресторанти.

Коментари: 0