Най-старата бутилка уиски, която ще бъде продадена на търг

Историята помни и други аукциони на интересни и редки предмети

Най-старата бутилка уиски, която ще бъде продадена на търг

Снимка: Unsplash

Глория Христова Автор: Глория Христова

Понякога на различни аукциони се предлагат редки или дори единствени по рода си предмети. Много често се търгуват и доста стари отлежали алкохолни напитки. Така, например, на търг скоро ще бъде предложена бутилка уиски Old Ingledew, която се счита за най-старата в света. Неотдавнашен лабораторен тест показа, че въпросната течност вероятно е бутилирана в периода между далечните 1763 г. и 1803 г.

Джоузеф Хайман, спиртен специалист от аукционната къща Skinner Auctioneers, която се е заела с търга, си партнира с учени от Университета на Джорджия и Университета в Глазгоу, за да анализират предлаганата напитка. Те са взели проба от течността, която са тествали с помощта на радиовъглеродно датиране, което анализира количеството радиовъглерод в нея.

Източник: Skinner Auctioneers

Тестът показва, че има 81.1% вероятност уискито наистина да е бутилирано между 1763 и 1803 г., което го поставя в историческия контекст на Революционната война и Въстанието на уискито. Възможно е обаче то да е дори по-старо, тъй като е отлежало в дъбови бъчви, след което се е съхранявало няколко десетилетия в големи стъклени демижони, преди да бъде бутилирано.

Уискито Old Ingledew, което е бутилирано от компанията Evans & Ragland – търговци на хранителни стоки от Джорджия, някога е принадлежал на финансиста от Уолстрийт Джон Пиърпонт Морган, който го е получил по време на бизнес пътуване до щата.

Това е очарователна история“, казва Хайман пред изданието. „Уискито не е бутилирано в дестилерия, унищожена по време на войната, както се смяташе. То е бутилирано от универсален магазин, по същия начин като шотландското уиски Джони Уокър.“

Синът на Морган – Джак, подарява бутилката на бъдещия съдия на Върховния съд на САЩ и губернатор на Южна Каролина Джеймс Бърнс в началото на 40-те години. Две други бутилки от уискито отиват при Франклин Д. Рузвелт и Хари С. Труман, като именно това е единственото оцеляло.

На предстоящия онлайн търг уискито може да се продаде на цена между 20 хил. и 40 хил. долара, но анализатори смятат, че заради историческата си стойност е възможно да се достигне и по-висока цена.

Други интересни предмети, продавани на аукциони, са: 

Картичка от 1840 г.

Най-старата запазена картичка в света, датираща от 1840 г., беше продадена на търг през 2002 г. за повече от 31 хил. британски лири.

Източник: Jeremy Norman’s History of Information

Тя е изпратена до писател на име Теодор Хук през 1840 г., който е живял във Фулъм, Лондон. Картичката е ръчно изрисувана и оцветена. Изобразява пощенски „писари“ около огромна мастилница. Смята се, че самият Хук я е изпратил до себе си за своя собствена забава.

Историческото ѝ значение е признато едва през 2001 г., когато пощенският историк Едуард Б. Горд я открива в колекция от марки. Дотогава се е смятало, че пощенската картичка е изобретена в Австрия, Германия или САЩ през 60-те години.

Виола на Страдивари

Най-изящната виола в света, „Макдонал“ e създадена от Антонио Страдивари през 1719 г. Обявена е на търг през 2014 г. за цена от над 45 млн. долара, но за учудване, не е могла да бъде продадена, защото никой не е предложил близка сума до първоначалната. Музикалният инструмент е един от едва десетте завършени виоли „Страдивариус“, останали в света и единственият от разцвета на кариерата на италианския майстор.

Източник: Pinterest

Виолата се продава от семейството на покойния виолист от австрийско-британски произход Петер Шкидлоф. Той купил инструмента през 1964 г. Името идва от Годфри Босвил, трети барон Макдоналд, който го купил през 20-те години на 19-ти век.

Ако беше продадена успешно, виолата щеше да бъде най-скъпият музикален инструмент в света, който някога е продаван на търг. Настоящият рекорд се държи от цигулка „Лейди Блънт" на Страдивари, продадена на онлайн търг за близо 16 млн. долара през 2011 г.

Кодексът на Леонардо да Винчи

Кодексът Лестър е бележник със записки на Леонардо да Винчи и е една от най-ценните тетрадки в историята на човечеството. Закупена е от Бил Гейтс на търг през 1994 г. за 30 млн. долара. Това е рекорд, който остава ненадминат вече четвърт век.

Оригиналното име на кодекса е „Трактат за водата, земята и небесните тела“ и е писан през 1506 – 1510 г. от Леонардо да Винчи. Пълен е с чертежи и записки, написани на ръка. В тетрадката се намира и огледалното писмо – шрифт, който да Винчи измисля така, че да може да се чете само когато е гледан в огледало. Именно от него Дан Браун черпи вдъхновение за „Шифърът на Леонардо“.

Източник: Courtesy 

Кодексът е кръстен така на английския граф Лестър, който го купува през 1717 г. Традицията е такава, че който притежава тетрадката на Леонардо, трябва да прекръсти кодекса на себе си. Той е носил името Лестър повече от 250 години, а през 1980 г. е купен от нефтения магнат Аманд Хамър за около 5 млн. долара. Бил Гейтс решава, че е нелогично кодексът да носи неговото име и запазва това, с което той е бил известен най-дълго време.

Бронзова статуетка на котка

Древноегипетска статуетка на котка беше продадена на търг през 2015 г. за 52 хил. лири в Лондон. Бронзовата фигура е на 2500 години и е открита в къща в западен Корнуол. Собствениците нямали представа за стойността на артефакта и щели да го изхвърлят. Статуетката е оставена като наследство от изпълнителния директор на лондонска фирма, занимаваща се с продажба на антики от Египет.

Фигурата разполага със сертификат за автентичност, заверен от водещи експерти на Британския музей. Смята се, че датира от 26-та Династия в периода между 500 г. пр. Хр. Заради изящната изработка се смята, че е била поръчана от египтянин с висок обществен статус.

Коментари: 0