ЕП прие нови строги правила за онлайн съдържанието

Социалните мрежи ще имат само 1 час, за да свалят терористично съдържание след докладването му

ЕП прие нови строги правила за онлайн съдържанието

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Европейският парламент прие нови и по-строги правила за онлайн публикациите, според които онези, които бъдат счетени за „терористични“, трябва да бъдат премахнати в рамките на един част след сигнализирането им.

„Този ​​регламент ще направи по-трудно за терористите да злоупотребяват с интернет, за да вербуват (хора) онлайн, да подбуждат атаки онлайн, да прославят своите зверства онлайн“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон при представянето на законодателството, предава EuroActive.

Мерките му обаче предизвикаха безпокойство сред неправителствените организации и групите за защита на правата, включително Репортери без граници. Опасенията са, че правилата могат да бъдат използвани за ограничаване на свободата на изразяване.

Евродепутатите подкрепиха законодателството без да предлагат изменения на споразумението от декември.

Според регламента онлайн платформите, работещи в държава от Европейския съюз, ще бъдат принудени бързо да премахнат или блокират достъпа до неправомерно съдържание. В притвен случай рискуват да бъдат санкционирани с глоба до 4% от глобалния оборот на компанията.

Коментари: 0