НАП събра близо 1 млрд. лв. повече в началото на 2021 г.

Приходите от ДДС също се увеличават въпреки намалената ставка за някои сектори

НАП събра близо 1 млрд. лв. повече в началото на 2021 г.

Снимка: Economic.bg/Архив

1708 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Близо 1 млрд. лв. повече е събрала Националната агенция за приходите за първите 4 месеца на 2021 г. спрямо същия период предходната година. Приходната агенция е събрала 8.8 млрд. лв. в сравнение със 7.9 млрд. лв. за първите четири месеца на 2020 г., когато пандемията навлезе в Европа.

Приходите от данъка върху доходите на физическите лица достигат 1.3 млрд. лв., като се отчита годишен ръст от 12% - най-високият досега, според НАП. Постъпленията от ДДС също се увеличават въпреки понижената ставка тази година за редица сектори от икономиката – заведенията, фитнес залите, детските храни, кетъринга и книгите. На годишна база приходите растат с 10% до 2.8 млрд. лв., но трябва да се отбележи, че локдаунът през 2020 г. бе по-строг от тазгодишния, което ограничи потреблението на обществото.

Приходите от осигурителните вноски за периода достигат 3.7 млрд. лв., което е годишен ръст с около 8%, обяснено с увеличението на минималната работна заплата.

Спад има единствено в приходите от корпоративния данък - с около 7% до 490 млн. лв., но от НАП обясняват това със законовите изменения, според които новият срок за внасянето е до края на юни. Очаква се тогава спадът да бъде компенсиран.

Въпреки наблюдавания ръст на приходите, събрани от НАП за първите четири месеца на годината, остава неясно каква е тенденцията, тъй като в предишните години приходната агенция публикува единствено годишен отчет.

Коментари: 0