НАП установи разминаване от 240 млн. лв. в касите на фирмите

Това са показали проверките в малко над 2100 фирми

НАП установи разминаване от 240 млн. лв. в касите на фирмите

Снимка: Pixabay

6086 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Националната агенция за приходите (НАП) е установила разлика от над 240 млн. лв. в регистрираните и реално отчетените касови наличности на фирмите в България. Това са показали проверките в малко над 2100 компании, описали във финансовите си отчети за 2019 г., че държат в брой суми над 100 хил. лв.

Припомняме, че инспекторите на НАП започнаха проверките на място във въпросните фирми през юни. При 271 от дружествата проверяващите са установили несъответствие за близо 216 млн. лв., съобщават от НАП. В 33 от фирмите данъчните са открили необосновани липси на средства на обща стойност почти 27.8 млн. лв., като при тях проверката продължава.

Наред с контролната кампания на място, общо 11 588 рискови дружества са получили електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП, припомнят от НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им. Много от дружествата, допуснали технически грешки, са се възползвали от предоставената им възможност, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си отчети отново, посочват от НАП.

Припомняме, че проверките на касовите наличности бяха инициирани от вече бившия служебен финансов министър Асен Василев, според който големите суми в брой във фирмите са предпоставка за корупция и купуване на гласове по изборите. Още през юни той съобщи за около 13 хил. фирми, които са декларирали, че държат на каса близо 4 млрд. лв.

Подкрепи Economic.bg