НАП влезе в над 2000 фирми за проверка на касовите наличности

Други 12 хил. фирми са подканени да коригират финансовите си отчети

НАП влезе в над 2000 фирми за проверка на касовите наличности

Снимка: Красимир Свраков

14326 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Националната агенция за приходите (НАП) започна проверки на място в 2 116 фирми, в които касовите наличности са нелогично високи. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой средно над 100 хил. лв.  Във въпросните малко над 2 хил. фирми инспекторите на НАП преброяват, описват и сравняват касовите наличности с посочените в счетоводните отчети.

Наред с контролната кампания в обектите, общо 11 588 рискови дружества ще получат електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция се опитва да насърчи фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, ако има нужда, за да избегнат евентуална проверка на място.

Припомняме, че за проверките миналата седмица служебният финансов министър Асен Василев даде заявка, тъй като според него големите суми в брой във фирмите са предпоставка за корупция и купуване на гласове по изборите. По негови думи общо касовите наличности на въпросните около 13 хил. фирми надхвърлят 4 млрд. лв.Подкрепи Economic.bg