НАП засече 3700 търговци с нелогично високи касови наличности

В размер на общо 670 млн. лв.

НАП засече 3700 търговци с нелогично високи касови наличности

Снимка: Pixabay

14651 ~ 1 мин. четене
Националната агенция по приходите (НАП) е засякла близо 3700 търговци с нелогично високи касови наличности на обща стойност от почти 670 млн. лв. Това отчитат софтуерните системи на ведомството и годишните отчети на дружествата. 

НАП е изпратила електронни писма до тези фирми, с които ги призовава сами да прегледат счетоводните си записи и да направят доброволни корекции, в случай че не всички суми са действително налични. 

Отделно напомняне за значителен размер на материалните запаси спрямо приходите от продажби са получили група юридически лица, които също имат възможност доброволно да коригират данъчните си вноски, допълват от приходната агенция. 

Постепенно НАП успя с целенасочени действия да регулира средата. Така за последните две години сумата, отчетена като налична в касите на дружествата, намаля с 5 млрд. лв., като още в първите месеци беше регистриран ръст на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв.  

„Материалните запаси и касовите наличности имат много по-реалистичен размер в резултат от партньорския подход, който НАП прилага. Тези 3700 компании имат възможност за доброволна корекция, преди да се възлага контролно производство. Вярваме, че насърчаването на доброволното спазване на данъчния закон е подход от взаимен интерес, който значително подобрява фискалната дисциплина“, каза по повод предупредителните имейли Пламен Димитров, заместник-изпълнителен директор на НАП.     

Подкрепи Economic.bg