Ананиев: Засега няма да удължавам епидемиологичната обстановка

С отпускането на мерките и отварянето на заведенията броят на заболелите през последните седмици скочи

Ананиев: Засега няма да удължавам епидемиологичната обстановка

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че засега няма намерение да удължава извънредната епидемиологична обстановка в страната, която би трябвало да приключи на 30 юни. Думите му идват на фона на скока в броя на заболелите от коронавирус през последните дни и седмици, който съвпадна с отпускането на мерките и отварянето на заведенията. 

„Има тренд на нарастване, но е контролируем и разпространението е клъстерно“, коментира Ананиев в интервю за Дарик радио в събота. В този ред на мисли той призова дезинфекцията и спазването на дистанция все пак да продължат да се спазват дисциплинирано от гражданите. Според здравния министър страната ни е успяла да задържи заболеваемостта ниска. 

Що се отнася до тестването, Ананиев изтъкна, че няма държава, в която такова да се извършва сред 100% от населението. Това е невъзможно, по думите му. Към днешна дата властите са преминали от дифузно изследване на процеса към клъстерно наблюдение. „Ограничаваме огнището на зараза и намаляваме разпространението на вируса в останалата част на страната“, обясни министърът. 

Коментари: 0