Напредъкът по преговорите САЩ – Китай не бе достатъчен за ръст на Wall Street

Пекин обмисля като вариант да намали митата върху американските стоки, а Вашингтон – премахването на санкции от миналата година

Напредъкът по преговорите САЩ – Китай не бе достатъчен за ръст на Wall Street
Вчера водещите американски индекси приключиха търговията в първия ден от новата седмица на червена територия въпреки добрите новини за напредък по преговорите между САЩ и Китай. The Wall Street Journal съобщи, че САЩ и Китай са в последния етап от преговорите за сключване на търговско споразумение. Пекин обмисля като вариант да намали митата върху американските стоки, а Вашингтон – премахването на санкции от миналата година. 

Индустриалният Dow Jones се понижи в края на търговията с 206 пункта до 25 819 пункта, а широкият S&P 500 и технологичният NASDAQ, които достигнаха максимални стойности от началото на годината, се разделиха с респективно 0.39% и 0.23%. Секторът на здравеопазването претърпя тежки спадове. В долната част на Dow се озоваха акциите на United Health Group с понижение от над 4%. Акциите на Amazon отново поскъпнаха – с 1.3% заради намерението на гиганта да отвори супермаркети в няколко големи градове в САЩ. Първият обект следва да започне работа в края на годината в Лос Анджелис. Акциите на Tesla поевтиняха с 3.4 на сто. В петък книжата на компанията поевтиняха с почти 8%, след като стана ясно, че в бъдеще компанията ще осъществява продажби само онлайн. 

Икономически данни – САЩ

Сред акцентите за деня ще бъдат продажбите на нови жилища в САЩ, като в 17:00 часа българско време, в зависимост от това какво ще покажат цифрите, може да възникне волатилност при щатския долар.

След силното представяне в петък, вчера акциите на Nike се понижиха с над 2% и изтриха печалбите от края на миналата седмица. Котировките се доближиха до линията на подкрепа и в комбинация със силното представяне на акциите смятаме, че моментът не е лош за покупка с дългосрочна цел на по-изгодни цени.

Най-популярната валутна двойка продължава движението си в рейндж след като вчера се понижи и проби 50-дневната си средна ЕМА. Очакваме напредването на долара да продължи до психологическите 1.13, след което еврото да успее да възстанови част от загубите си до пълзящата средна и след това до максимум 1.15.

Европейският сорт петрол навлезе между две граници на Фибоначи и му предстои краткосрочно движение в рейнджови канал, което може да се използва за няколко краткосрочни позиции. При спад до или малко под 65 долара, ще може да се влезе в дълга позиция с цел 67.50-68.00 долара, след което отново да се скъси с цел долните стойности на Фибоначи. В средносрочен план очакваме поскъпване на суровината. 

От края на декември технологичният индекс на САЩ се движи впечатляващо, отразявайки най-силния старт на годината за голям период от време. Въпреки това котировките достигнаха до ниво, при което може да се каже, че формираната съпротива не е за подценяване предвид търговските отношения САЩ-Китай. За успешен пробив бихме счели покачване над 7700 пункта със зелена свещ и тогава покупка в средносрочен план би била удачна. При спад под 7400 пункта обаче положението е доста по-несигурно. За вход бихме препоръчали да се изчака потвърждение на посоката на движение. 
Коментари: 0