В Лондон \"убиха\" ХИВ със стволови клетки

Според лекарите обаче е все още рано да се каже, че пациентът е излекуван

В Лондон \
ХИВ при пациент от Обединеното кралство е станал "неоткриваем" след трансплантация на стволови клетки. Това е едва вторият такъв случай, съобщават лекарите в изданието Nature.
Пациентът от Лондон, който е бил лекуван от рак, вече е в ремисия от 18 месеца и е спрял да приема лекарства за ХИВ.

Изследователите твърдят обаче, че е твърде рано да се каже, че пациентът е „излекуван“ от ХИВ.

Експертите предупреждават, че подходът не е практичен за хора с ХИВ, но без други заболявания, но в крайна сметка може да помогне за намирането на лекарство.

Мъжът, чието име не се споменава, е бил диагностициран с ХИВ през 2003 г. и напреднал лимфом на Ходжкин през 2012 г.

Той бил лекуван с химиотерапия заради рака на Ходжкин и в допълнение му бил иимплантирани стволови клетки от донор, резистентни към ХИВ. Това довело до ремисия на рака и на ХИВ.

В лечението са участвали изследователи от University College London, Imperial College London, Cambridge и Oxford University.

Това е вторият път, когато пациент, лекуван по този начин, се оказва ремисия от ХИВ, съобщава Би Би Си.

Преди десет години друг пациент в Берлин получи трансплантация на костен мозък от донор с естествен имунитет към вируса.

Тимъти Браун, който се счита за първият човек, „победил” ХИВ/СПИН, е получил две трансплантации и лъчелечение срещу левкемия - което е много по-агресивно лечение.

Проф. Греъм Кук, професор по инфекциозни болести от Imperial College London, казва, че резултатите са "окуражаващи".

„Ако можем да разберем по-добре защо процедурата работи при някои пациенти, а не при други, ще бъдем по-близо до крайната ни цел за лечение на ХИВ. В момента процедурата все още носи твърде голям риск за използване при пациенти, които нямат друго заболяване", пояснява той.

Д-р Андрю Фрийдман, специалист по инфекциозни болести и почетен лекар-консултант в Университета в Кардиф, казва, че това е "интересен и потенциално значителен резултат".

Но той допълва, че ще са необходими много по-дълги последващи действия, за да се гарантира, че вирусът няма да се появи отново на по-късен етап.

И въпреки че този вид лечение очевидно не е приложимо за милионите хора по света, живеещи с ХИВ, подобни опити могат да помогнат за окончателното развитие на лечение.

Според учения фокусът трябва да бъде поставен върху диагностицирането на ХИВ на ранен етап и стартиране при пациентите на комбинирана антиретровирусна терапия през целия живот, известна като cART.

Това може да попречи на предаването на вируса на другите и да даде на хората с ХИВ почти нормална продължителност на живота.
Коментари: 0