Напрежението между Турция и Ирак се засилва

Вчера битката за Мосул навлезе в решителната си фаза, след като специални части на иракската армия проникнаха в източната част на града

Напрежението между Турция и Ирак се засилва
232 ~ 2 мин. четене

Напрежението между Турция и Ирак се засили заради струпването на турски войски на границата, северозападно от Мосул, където иракската армия се бори с джихадистите от "Ислямска държава". Иракският премиер Хайдер ал Абади предупреди, че турско нахлуване в страната му ще доведе до "разпадане" на Турция. Въпреки предупреждението, Анкара продължи прехвърлянето на бронирани колони към граничния град Силопи, започнало миналата седмица.

Разполагането на турските военни близо до иракската граница е свързано с борбата срещу тероризма, коментира турският министър на отбраната Фикри Ъшък. Според него отвъд границата в Ирак има развития, които предизвикват тревога и страната трябва да е готова за всякакви предизвикателства.

По думите на министъра продължават разговорите с ръководството в Багдад и с коалицията по въпроса за турското военно присъствие в Ирак. Анкара счита за "червена черта" евентуалното навлизане на шиитски групировки в Мосул, където има сунитско население, опасявайки се, че ще се промени демографската картина.

Преди дни турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви, че няма да допусне терор над сунитите в Тал Афар. Към този град, контролиран от групировката "Ислямска държава", напредват шиитски милиции.

Вчера битката за Мосул навлезе в решителната си фаза, след като специални части на иракската армия проникнаха в източната част на града. Иракските правителствени сили са унищожили около сто бойци на "Ислямска държава" при въздушни удари по Мосул. Там са се укрепили между 4 и 7 хиляди бойци на групировката "Ислямска държава". Положението на местното население се влоши рязко заради използването му като жив щит от джихадистите. По данни на телевизия Ал Джазира, армията е освободила 11 селища в района и е установила пълен контрол върху източния квартал Кокджали.

Специалният съветник на генералния секретар на ООН за превенция на геноцида – Адама Диенг, заклейми групировката заради екзекуциите на цивилни и за опита ѝ да пресели насилствено 25 000 души. Диенг предупреди, че нараства рискът от актове на отмъщение на въоръжени групи срещу сунитската общност.

Подкрепи Economic.bg