По €9000 месечно ще вземат исландските депутати

Така ще се гарантира независимостта на народните представители

По €9000 месечно ще вземат исландските депутати

Исландските депутати, влизащи в парламента след изборите на 29 октомври, ще имат 44-процентно увеличение на заплатата и ще получават по 9000 евро на месец, за да се гарантира финансовата им независимост. Това предаде AFP, като се позова на комисията, която определя заплатите в държавния сектор.

Комисията се състои от петима души, от които трима се назначават от парламента, един – от Върховния съд и един – от министъра на финансите. Задачата й е да определя възнагражденията на депутати, министри, магистрати и други държавни служители.

Според комисията финансовата независимост на депутатите е от фундаментално значение в страна, разтърсена от финансова криза през 2008 г. и от скандала с офшорните сметки, разкрити при аферата „Панамски документи“ през април.

Работата на 63-мата исландски депутати, избирани с 4-годишен мандат, няма аналог на трудовия пазар и досегашното им възнаграждение изобщо не отчиташе времето, което те й посвещават извън Алтинга (исландският парламент, б.р.), посочи в комюнике комисията.

Пиратската партия, която критикува злоупотребите на исландския елит, заяви, че е против тези „шокови“ заплати.

„Като отхвърлят увеличението, парламентаристите ще отправят ясно послание, че не искат да задълбочават пропастта между парламента и гражданите“, отбеляза водачката на „пиратите“ Биргита Йонсдотир в профила си във Facebook. Крайно необходимо е да се създадат условия за обществено доверие, добави тя.

Предсрочните парламентарни избори през уикенда не излъчиха категоричен победител. Управлявалата досега десница изгуби абсолютното си мнозинство, но Партия на независимостта остава първа политическа сила на острова.

В другия край на политически спектър, левоцентристката коалиция, водена от Пиратската партия, не успя да си осигури над 50% от гласовете и сега предстоят трудни преговори за съставяне на управляваща коалиция.

Коментари: 0