Народен представител от БСП отива на съд

Светла Бъчварова е сключила неизгодна сделка с огромни загуби

Народен представител от БСП отива на съд

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу народният представител от БСП Светла Бъчварова. Обвиненията са за това, че е сключила неизгодна сделка, довела до загуби за Селскостопанската академия на стойност 1 326 671 лв. Тогава Бъчварова е била председател на управителния съвет на института.

В средата на март главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетът на депутатът да бъде свален. В същия ден тя се съгласи за започването на наказателно преследване срещу нея. Бъчварова е привлечена като обвиняема и й е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

В периода 2008-2011 г. тя е била председател на управителния съвет на Селскостопанската академия. През 2009 година министерството на земеделието предоставя на академията 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна.

През 2009 година Светла Бъчварова-Пиралкова е сключила договор с дружеството „Литекс Комерс“АД, представляван от Гриша Ганчев, за предоставяне на площите за съвместна научноизследователска и опитнопроизводителна дейност без взето решение на управителния съвет на академията. Договорът е сключен за 10 години и „Литекс Комерс“ АД са били задължени да плащат по 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар, пише Труд.

Експертизите, възложени от прокуратурата доказват, че в същия период от време цената за аренда в районите, в които е предоставената земеделска земя, е между 70-80 лева. За отдадените почти 10 000 дка земя, Селскостопанската академия е могла да получи приход от 680 835, 68 лева. В резултат на неизгодния договор е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева.

В хода на разследването са разпитани 26 свидетели, 4 вещи лица са изготвили назначените експертизи. Още не е ясна точната дата за разглеждане на делото.

Коментари: 0