NASA откри 1284 нови планети в космоса

Броят на известните на науката планети нарасна над два пъти

NASA откри 1284 нови планети в космоса

Телескопът "Кеплер" на NASA откри 1284 нови планети. Това е най-голямата откривателска "колекция" от този вид космически обекти. С откритието на "Кеплер" броят на  известните на науката планети нарасна повече от два пъти.      

Ръководителят на научния екип в NASA Елън Стофан коментира, че откритието дава надежда, че някъде в комоса, можем да открием планета подобна на нашата.

Телескопът е наблюдавал 4302 потенциални планети, като за 1284 от тях е 99% сигурно. За 1327 от обектите предстоят допълнителни изследвания, а останалите 707 космически тела спадат към други астрофизически категории. Сред наблюдаваните обекти от "Кеплер" са още 984 космически тела, които са били открити преди започването на мисията, с помощта на други технически средства.

" Благодарение на "Кеплер" и на научната общност вече знаем, че планетите може да са повече от звездите”, посочи един от водещите изследователи в NASA  Пол Херц. Според него откритието дава насоки за бъдещи мисии, които приближават човечеството до знанието, че може да не сме сами във Вселената.

550 от новооткритите планети имат скалиста повърхност също като Земята. От тях 9 обикалят в орбити около своите звезди. Това означава, че е възможно наличието на вода.

Телескопът продължава своята мисия да търси нови космически тела, подобни на родната ни Земя в космоса.

Коментари: 0