Предсрочни избори ще има, но догодина

Напускането на АБВ по-скоро е в полза, отколкото в ущърб на правителството, смятат експертите

Политолози пред Economic.bg:

Предсрочни избори ще има, но догодина
Автор: Илия Лазаров

„От няколко седмици се усещат белезите на предстоящи реални пренареждания във властта. Ако има предсрочни избори, те ще бъдат догодина, а не през тази есен”. Това заяви политологът Първан Симеонов в коментар за Economic.bg.

На същото мнение е и колегата му Антоний Гълъбов. „Не очаквам предсрочни избори преди края на годината. Първият възможен кризисен период е края на януари-началото на февруари догодина. Това зависи най-вече от резултатите от президентските избори”, посочи той пред Economic.bg.

Управляващата коалиция е облекчена от напускането на АБВ. Без партията на Първанов физиономията на подкрепящото мнозинство е ясна, тя е дясноцентристка и дяснопатриотична. 

„Управляващото мнозинство ще преодолее тази ситуация, а това е просто 4-ият министър, който ще бъде сменен”, категоричен бе Гълъбов. 

Според експертите изборното законодателство е било използвано от партиите като претекст. „Никоя от партиите, която търси място в момента на терена, не се интересува от Изборния кодекс. Той беше използван като повод за партийно позициониране преди президентските избори”, отбеляза Гълъбов.  

Международният фактор също способства за оцеляването на правителството. „Нашите западни партньори не харесват нито случващото се в Турция, нито случващото се в Русия. А България е точно между тях. Затова партньорите ни ще настояват нашата държава да продължава да излъчва стабилност, което минава през стабилно управление”, обясни Симеонов. 

Коментари: 0