Национализъм в сърцето на Европа - предизвикателство за ЕС

Национализъм в сърцето на Европа -  предизвикателство за ЕС

Доволно ухилен, докато прилежно бърше с парцал стъклената фасада на магазин за очила, чистачът на прозорци Шандор ми казва, че няма добро мнение за управляващата в Унгария партия ФИДЕС.

"Те може да казват, че икономиката процъфтява, но ние не го усещаме", казва той. "Единственото, което правят както трябва, е, че държат мигрантите навън."

Недалеч, на южната граница на Унгария, вятърът духа из степта, накланя тревата и свири през огромната метална плетеница на издигнатата от министър-председателя Виктор Орбан гранична ограда.

Малцина се опитват да минат през нея тези дни. Въпреки това охранителен патрул бавно обикаля, доста заплашително, по протежение на опасания с бодлива тел периметър.

Това, което за някои е свързано изцяло с вътрешната сигурност, също е израз на решението на тази страна да постави националните интереси над тези на ЕС. То е символ на неподчинение. А също средство за печелене на гласове.

 

Политиката и миграционната криза

"В края на 2014 г. популярността на ФИДЕС беше намаляла значително и те опитаха всичко. Направиха всичко възможно, за да си върнат популярността", казва активистът за правата на човека арк Кекеши.

През пролетта на 2015 г. вълната от бежанци и мигранти, влизащи в Централна Европа през Унгария, дойде като своеобразен небесен дар за Орбан и много други политици в региона. Удаде им се да преувеличат възможната имиграционна заплаха и после да се явят като спасители.

Унгария, разбира се, не беше сама в своята съпротива. Тя реши наред с Полша, Чехия и Словакия да отхвърли мигрантските квоти на ЕС, което разгневи Брюксел и спечели на т. нар. Вишеградска четворка (В4) репутация на смутители на съюза.

Тяхната съпротива обаче хвърли светлина върху дълбоко и опасно разделение в клуба. Не толкова противопоставяне между Изтока и Запада, колкото между по-старите, утвърдени държави членки и бившите комунистически страни, които се присъединиха през 2004 г.

 

Възмущение в Словакия

Осветявани от зловещите сини проблясъци в мръсен завод в Южна Словакия, оксиженисти в гащеризони се навеждат над огромни парчета метал. Един от тях вдига защитната си маска и отдолу се открива набръчкано лице.

През социалистическата епоха имаше повече безопасност, повече сигурност, казва журналистът Тибор Мацак.

А сега? "Жизнените стандарти не са същите като тези в други държави членки. В Германия хората печелят четири пъти повече от нас. Ако говорим за Европейския съюз, би трябвало да е еднакво."

Тук има възмущение, усещане за несправедливост, въпреки че Словакия е най-малкият проблем на Брюксел.

Нейният лидер Роберт Фицо стои рамо до рамо с вишеградските си колеги и заявява: "Аз принадлежа към съюз на министър-председатели, които не желаят в техните страни да се създават мюсюлмански общности." Но неговата реторика срещу ЕС свършва дотук.

Давайки си вероятно сметка за сравнителното благоденствие, което носи членството в ЕС (сред чуждестранните инвеститори тук има френски и германски производители на автомобили), Словакия, поне официално, е отворена за по-тясна интеграция в ЕС. Словакия е единственият член на В4 в еврозоната.

В чудноватата обърната пирамида от бетон, в която се помещава националното радио на Словакия, Тибор Мацак казва: "Сега идва големият въпрос: какво се случва, ако (германската канцлерка) Ангела Меркел и (френският президент) Еманюел Макрон поставят реформа на масата? Словакия преобладаващо подкрепя това - много е ясно."

Не и вишеградските й съседи Унгария и Полша. Те се отнасят с подозрение и съпротива към задълбочаването на интеграцията в ЕС.

 

Полски родолюбци

В източните селски райони на Полша жените в Замбров се събират всяка седмица, за да пеят старите селски песни. Тропат се ботуши, поклащат се дълги поли.

Йоланта се завива със своя шал на цветя и казва: "Най-важното е да поставяме като приоритет интересите на нашето отечество, да подкрепяме интересите на полския народ."

Неотдавна тя станала местен съветник от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС). "Най-важното е, че именно родолюбието ме насочи към ПиС, родолюбието, което съм наследила от моите баби и дядовци и родители", казва тя.

ПиС, която е подкрепяна от влиятелната Католическа църква, печели народна подкрепа благодарение на щедрите детски помощи и решението да понижи пенсионната възраст. Както ми каза една майка: "Всички други партии дават обещания, но не ги изпълняват. ПиС спази своите обещания."

ПиС обаче разгневява ЕС и предизвиква ужасяващо разделение в страната.

Атаките на партията срещу медийната свобода, срещу достъпа до аборт, решението й да продължи сечта в древната Беловежка гора в нарушение на законодателството на ЕС ужасява много поляци.

Но правителствената реформа на полската съдебна система беше това, което изкара хората на улични протести и подтикна към действие Европейската комисия, която за първи път задейства член 7 срещу държава членка. Този член се занимава със спазването на ценностите на върховенството на закона в ЕС.

Журналистката Ренате Ким във Варшава каза: "Отидох в Съединените щати за изборите и когато слушах хората - как вярват на това, което им обещава Тръмп, беше съвсем същото като тук - "ще направим Полша отново силна, ще направим Полша отново велика"."

"Хората чуват - "ще бъдем голяма страна с много гордост, няма да слушаме Брюксел и левите брюкселски политици", и това им харесва, защото отново се гордеят със страната си."

Вероятно не е чудно, че депутатът от ПиС Доминик Тарцински каза миналата седмица, че полското правителство няма да отстъпи от реформите, които според Европейската комисия и независими експерти не зачитат върховенството на закона.

Брюксел едва ли ще отнеме правото на глас на Полша - за това е необходимо единодушно одобрение на всички държави членки, а Унгария показва, че подкрепя своя съсед.

Все по-авторитарното управление на Виктор Орбан, завоят му към самозвана "нелиберална държава" също влиза в конфликт с ценностите на ЕС.

В ЕС има гласове, които намекват Полша и Унгария да бъдат ударени там, където боли най-много - като им се намали финансирането от ЕС.

Тази седмица Меркел отправи завоалирана заплаха във връзка със следващия бюджет на ЕС.

"При следващото разпределение на структурните фондове е необходимо да предефинираме критериите за разпределение, така че те да отразяват подготвеността на регионите и властите за приемане и интегриране на мигранти", каза тя.


Коментари: 0